Teden dni časa za ustvarjanje so imeli sodelujoči umetniki na že 4. slikarskem Ex-tempore Bled. V tem času je 82 prijavljenih ustvarilo 99 del na temo Črna luknja, Jezero in Prosta tema. Tudi letos nad organizacijo Ex-tempore bdi domače slikarsko društvo Atelje Bled. Predsednica društva Zora Završnik Črnologar pove, da je sicer število ustvarjalcev enako kot lani: »Veliko je takih, ki so z nami že od samega začetka, zmeraj več pa je umetnikov, ki se nam na novo pridružijo«.

Katji Bednařik Sudec Velika nagrada Bleda

Izmed vseh sodelujočih je strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali umetnostna zgodovinarja dr. Damir Globočnik in Anamarije Kunstelj, akademski slikar mag. Matjaž Arnol in oblikovalec Huberto Široka, izbrati tista najboljša, izstopajoča dela. Tako kot vsako leto, tudi letos naloga ni bila lahka. Podelili so devet nagrad v kategorijah velika nagrada Grand prix Bleda, posebno priznanje strokovne žirije, nagrado za delo mladega ustvarjalca do 35 let in po dve nagradi v vsaki izmed treh kategorij. Veliko nagrado Grand prix Bleda in s tem nagrado za samostojno enomesečno razstavo v letu 2020 v Galeriji Stolp na Blejskem gradu, je za delo Dragulj jezera ali Rojstvo pravljic prejela Katja Bednařik Sudec. Nagrado za najboljšega mladega ustvarjalca do 35 let je prejela Tina Kraljič za sliko Planet leče. Posebno priznanje žirije je šlo v roke Andreji Završnik za delo Digitalna luknja. Dve nagradi v kategoriji Prosta tema sta osvojila Natalija Gorza za sliko Flora I. in Janez Šterk za sliko Forma viva Prisan. V kategoriji Črna luknja je bil nagrade deležen Franc Bešter in slika Črno srce ter Branka Pirc in njeno umetniško delo Onkraj noči. V  kategoriji Jezero je slavila Mira Uršič in njena kompozicija Skozi zeleno oko in Valerija Sever ter njeno Jezero v megli.

Razstava na ogled do 26. oktobra

V preddverju Blejske festivalne dvorane je po podelitvi nagrad sledilo še druženje in ogled razstavljenih slik. Razstava vseh del letošnjega slikarskega Ex-tempore bo na ogled vse do 26. oktobra, vsak dan med 16.00 in 18.00. V tem času tudi vi lahko oddate svoj glas in odločate o tem, kdo izmed umetnikov bo dobil častno priznanje po izboru občinstva. Prav tako pa je letos prvič možen tudi nakup nekaterih izmed razstavljenih umetniških del.

Rebeka Krašovec