Kulturno društvo Rudija Jedretiča Ribno letos praznuje svojo 120-letnico. Visoko obletnico delovanja so obeležili z bogatim trodnevnim dogajanjem pretekli vikend: projekcijo igre Za narodov blagor, osrednjo slovesnostjo in zadnjo igro domače dramske skupine Partnerski odnosi.

Na osrednji slovesnosti so se z bogatim kulturnim programom predstavili otroci v otroški folklorni skupini in pevskem zboru Podružnične šole Ribno, odrasla folklorna skupina, godčevski kvartet Šuštarji, dramska, srednjeveška in lutkovna skupina ter gostje, pevski zbor Lake Land Voices s Škotske. Najzaslužnejšim članom društva so za njihovo delo podelili tudi priznanja JSKD. Nabito polna dvorana zadružnega doma je odmevala od aplavzov in na koncu zazvenela v skupaj zapetih verzih slovenske narodne pesmi Nocoj je ena luštna noč.

Vse se je začelo daljnega l. 1902 s tamburicami

Začetki društva segajo v leto 1902,  ko je bilo v Ribnem ustanovljeno Tamburaško društvo. Že pred I. svetovno vojno je začela delovati dramska skupina, kasneje pa še pevski zbor. Po drugi svetovni vojni je bil zgrajen Zadružni dom, društvo pa je dobilo svoje sedanje ime. Rudolf Jedretič je bil učitelj, dolgoletni član društva in režiser. Bogata dramska dejavnost, v katero so bile vključene vse generacije se je razvijala, hkrati z njo pa likovna sekcija, lutkarstvo sekcija ročnih del in pevski zbor vse do leta 1987, potem pa za nekaj časa zamrla. Ponovno je zaživela po l. 2002.

Leta 1979 je na pobudo Jožeta Poljanca zaživela še danes dejavna otroška folklorna skupina. Pomagali so mu Rozka Torkar, Rado Mužan, s strokovnim znanjem pa tudi Tončka Marolt. L. 1981 je Rado Mužan ustanovil tudi odraslo folklorno skupino. Stalni spremljevalec obeh folklornih skupin je bil dolga leta Jelo Skumavec. L. 2015 je v okviru društva nastala tudi godčevska skupina štirih glasbenikov in pevcev Šuštarji, ki nastopa tako skupaj s folkloro kot samostojno in navdušuje s svojim igranjem in petjem.

V društvu so ob 120-letnici pripravili priložnostno fotografsko razstavo, tudi z redkimi še ohranjenimi starimi plakati in izdali publikacijo. V njej je predsednica društva Mihaela Pesrl med drugim zapisala: “Sedanje članstvo v društvu je  starostno zelo pisano. Nekaj nas je še tu, ki soustvarjamo zgodbo društva že skoraj 50 let. Zato je moja želja predvsem, da bi se nam v bodoče pridružilo čim več mladih, ki bi s svojo energijo, novimi idejami, predvsem pa z ljubeznijo do slovenske besede, igre, plesa in kulturne dediščine nadaljevali naše delo.”

Mojca Polajnar Peternelj