Igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja je vse od svoje ustanovitve pred skoraj 30 let srce srednjeveškega programa na Blejskem gradu. Nepozabni Rado Mužan, igralec, režiser, lutkar ter organizator, ki je na področju kulture deloval tako poklicno kot ljubiteljsko je pred tremi desetletji skupini začrtal pot, po kateri njeni člani hodijo še danes.

Med prvimi se je skupini na povabilo Rada Mužana pridružila Danica Žemlja, takrat kot šivilja zaposlena v Gledališču Tone Čufar na Jesenicah. Zakonca Klinar sta najprej na nastopih spremljala svojo hčerko, nato pa je nastopanje v skupini pritegnilo tudi njiju. Rado Mužan je znal bodoče člane pritegniti na zanimiv način. 

Tesno povezana skupina danes šteje prek 30 članov

Skupina danes šteje prek 30 članov vseh starosti in vseh generacij. Pred sedmimi leti sta se Matjaž in Matej Mužan, po nenadni smrti svojega očeta odločila, da skupaj prevzameta vodenje skupine. S kulturo, srednjim vekom in gledališčem sta okužena že vse od svojih ranih let.

Vsako leto prek 200 nastopov doma in v tujini

Članice in člani skupine vsako leto opravijo prek 200 nastopov. Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu, grajski nastopi prek celega poletja, decembrski program in številna gostovanja širom po Evropi zaznamujejo leto v življenju skupine. Svoje zgodbe pripovedujejo zgolj z glasbo, plesom in mečevanjem. V skupini delujejo cele družine, tudi mladi se radi vključujejo v skupino. Marsikdo od njih je del nje že od svojih najrosnejših let.

Temeljite priprave, tudi s pomočjo koreografa

Skupina je svoje ime dobila po edinem pravem vitezu na Gorenjskem, grofu Gašperju Lambergarju, ki je osvajal naslove viteških turnirjev po vsej Evropi. Delo in program skupine je močno zaznamovalo tudi sodelovanje s koreografom Janezom Mejačem. Naučil jih je srednjeveških plesov in prvih veščin mečevanja. Priprave na sezono se vsako leto začnejo že s prvimi vajami v januarju.

Sodelovanje v skupini je veliko več kot hobi

Že samo pogled na razkošne ženske obleke in moške oprave, viteške oklepe in prave meče je lahko dovolj, da te domišljija odpelje v povsem drug čas.  Ko pa si članice nadenejo svoje obleke in ko člani v roke primejo svoje meče je to, kot nam zaupajo, prav poseben občutek.

Težko bi rekli, da je biti član igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja zgolj hobi. Je veliko več kot to. Predvsem zahteva veliko časa, ljubezni in truda. Članice in člani skupine so med seboj zelo povezani, sodelovanje v skupini jim veliko pomeni.

In, kaj lahko rečemo za konec pripovedi o igralski skupini viteza Gašperja Lambergarja? Le to, da nikar ne zamudite njihovega naslednjega nastopa. Saj veste, na Blejskem gradu so doma.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Jon Razinger, Boris Pretnar