Kino Bled je 8. marca, ob mednarodnem dnevu žena pričel z oživljanjem kinematogfraske dejavnosti na Bledu. Priredili so kulturni dogodek, katerega moto je bil »vsak za enakost«, pri čemer so pozvali k vsakodnevni individualni odgovornosti do sebe in tudi do okolja. Na velikem platnu Triglavske Rože se je na ta večer odvrtel celovečerni film Ne bom več luzerka.

»Ekipa Kina Bled je začela s pripravami na letošnji festival Kino Bled«, je povedal Matevž Polajnar in dodal, da bo ta, če bo le mogoče, viden v »širši obliki kot lani, z več spremljevalnimi dogodki; ne bomo imeli več samo večernih projekcij, ampak tudi razne delavnice, tekmovanja za filmske ustvarjalce in okrogle mize«, saj stremijo k temu, da filmska kultura na Bledu ponovno zaživi, kot že je – s festivalom kot sidrnim delom in njegovimi spremljevalnimi projekcijami.

Ne bom več luzerka

Film režiserke Urške Menart je tik ob izidu veljal za veliki hit. Na 21. festivalu slovenskega filma je prejel vesno za najboljši celovečerni film, ob tem pa še vesni za najboljši scenarij in stransko žensko vlogo. Po besedah režiserke gre za film, ki govori o generaciji, ki ima težave z odraščanjem in za katero Slovenija nima prostora, kar je aktualna tema še danes. “To je film o generaciji, ki ji nikakor ne uspe odrasti in za katero Slovenija nima prostora. Je tudi film o deziluziji in generacijskem prepadu med ‘preizobraženimi’ milenijci, ki jih nihče ne potrebuje, ter njihovimi starši, ki so imeli za svoje otroke visoka pričakovanja, zdaj pa le nemočno opazujejo, kako jim življenje ne steče, kot bi moralo,” je zapisala režiserka.

Eva Jesenovec

Na dogodku je bila tudi glavna igralka Eva Jesenovec, ki je odigrala vlogo 30 letne Ljubljančanke Špele. Ta se v filmu Ne bom več luzerka, po končanem študiju sooča s relevantnimi sistemskimi in družbenimi problemi ter se na svoji poti sprašuje, kako pri vsem tem ne obupati in storiti korak v pravo, pozitivno smer. V filmu lahko vidimo ogromno situacij, ki so pravzaprav zrcalo današnjega stanja. Film predstavi tudi medgeneracijske razlike in sicer prek prikaza drugačne perspektive, ki jih imajo starši ob pogledu na svoje že zdavnaj polnoletne otroke, kar v poudarja tudi glavna igralka.

Za dodatno popestritev dogodka pa je poskrbel zeliščar Doktor Koktajl, ki je gostom postregel zdravilne napitke, narejene iz naravnih zelišč. Te je nabiral po različnih državah sveta, največ pa seveda v Sloveniji. Za ta dogodek je pripravil poseben napitek z imenom »Dobra misel«, saj so po njegovem »good thoughts always a good idea« oz. po slovensko »dobre misli vedno dobra ideja«.

Do poletja Kino Bled napoveduje še dve projekciji. Prva naj bi bila 10. aprila ob blejskem občinskem prazniku, druga pa predvidoma v mesecu maju, seveda če bodo takrat razmere v državi to dopuščale.

Danaja Mertelj