Ob pol osmih zjutraj smo bili z ekipo že na poti v Spodnje Gorje pri Bledu, na družinsko kmetijo Repečnik.  Ob prihodu nas je najprej pozdravila njihova psička, s traktorja pa nam je že mahal gospodar Mirko Rimahazi. Potrebno je poskrbeti za 200 krav, zato se dan za očeta Mirka, mamo Natašo in hči Evo začne zgodaj in delavno. Eva je ob našem prihodu ravno pripravljala hrano za teličke. Še preden smo jih odšli nahranit, pa nas je odpeljala do starega hleva, kjer smo zagledali dobro uro staro teličko. Skupaj smo jo poimenovali Cirila. Vsako izmed krav ob rojstvu namreč poimenujejo.

Na dan 3500 litrov mleka

Kmetija Repečnik je v rodu družine Rimahazi že stoletja. Od 18. stoletja do leta 1970 so kmetijo vodili gospodarji družine Jan. Vmes so kmetovanje za nekaj časa opustili, nato pa je Mirko Rimahazi, 15 let po smrti starega očeta, skupaj z ženo Natašo kmetijo ponovno obudil. Začela sta z eno samo kravo, nato pa čredo postopoma povečevala. Danes imajo na kmetiji 200 krav, od tega 100 molznic, ki proizvedejo približno 3500 litrov mleka na dan. Pred sedmimi leti so investirali v nakup robota za molžo krav. Ta jim precej olajša delo, z njim so lahko bolj konkurenčni, poleg tega pa je robotiziran način molže tudi za krave najbolj optimalen.

“Odraščanje na kmetiji je bilo zame nekaj najlepšega”

S pomočjo sodobne kmetijske tehnologije in selekcije krav pridelujejo visokokakovostno kravje mleko. Da bi svojemu kakovostnemu mleku dodali še dodano vrednost, sodelujejo pri projektu Blejski sir. Lokalni domači proizvod, ki ga bodo ponudili domačinom in turistom je dobra priložnost za nas in naše odlično mleko, pove Eva. Ko jo vprašam kako to, da je prevzela kmetijo in težko delo, ki spada zraven odgovori, da takšnega življenja ne bi zamenjala za nič na svetu:  »Že od malega sem rada pomagala na kmetiji in odraščanje na kmetiji je bilo zame nekaj najlepšega. Tako je bil prevzem kmetije zame povsem logična odločitev.« Družinsko tradicijo uspešno pelje naprej. Ob tem pa si je zadala še eno misijo. Kot ponosna kmetica, po izobrazbi biologinja in na splošno velika ljubiteljica narave, želi kmeta in njegovo delo še bolj približati ljudem.

Rebeka Krašovec