Biti barman ne pomeni le, znati zmešati različne pijače. Janez bo s pomočjo Kaje spoznal poklic, ki tudi v Sloveniji pridobiva vedno več veljave. 

Kot poudarja Kaja Sekne, študentka na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled je mešanje koktajlov ustvarjalno delo. Za dober koktajl, je potrebno združiti vse od okusa, arome, svetlobe in barve kot tudi harmonijo, eleganco in domišljijo. Katja ima poleg znanja nekaj zavidljivih uspehov s tekmovanj, na lanskem tekmovanju G & T Cup, študentskem tekmovanju v barmanstvu, je npr. ustvarila koktejl na skladbo znane Adel.

Janez Hlebanja Berčon, mladi igralec iz mladinske skupine KUD Zasip in Kaja sta pripravljala moktejle, to pomeni, da gre za koktejle brez alkoholnih sestavin. Janez je spoznal, da je vrstni red pri pripravi pomemben: najprej led, nato gostejše sestavine, sledijo sokovi ali alkoholne pijače. Močno stresamo od šest do osem sekund in pijačo takoj prelijemo v pripravljene kozarce. Pri pripravi pijače jo barmani poskušajo narediti čim lepšo. Zato jo okrasijo, velja, da okrasje ni natančno določeno, a vseeno, naj bi se to ujemalo z okusom.

V pogovoru s Kajo je Janez izvedel še veliko zanimivega o poklicu in nazadnje skleni, da bo, ko bo velik, mogoče barman. 🙂