Vsakoletna ambientalna predstava, ki jo organizira Kulturno društvo Rudija Jedretiča Ribno, je letos nosila naslov Vitez. Pred cerkvijo sv. Lenarta v Bodeščah so jo zopet uprizorili člani KDIS viteza Gašperja Lambergarja. Letošnja zgodba govori o novopečenem vitezu, ki svoje ljudstvo vodi proti uspešni zmagi v boju s turki.

Legenda cerkve sv. Lenarta

Legenda pravi, da so se v času turških vpadov vaščani pred Turki zaprli v cerkev. Znak za napad Turkov je bil opozorilni ogenj, ki so ga prižgali na hribu Gradišče nad cerkvijo. Ob enem izmed vpadov je konj turške vojske s kopitom brcnil v vrata, a vrata so bila močna in se niso odprla. Turki so se zato obrnili, misleč, da nikogar ni v cerkvi in skrivajoči se vaščani so bili varni, vdolbina od konjske podkve pa je še danes vidna v vratih.

O predstavi

Prva ambientalna predstava je bila uprizorjena leta 2004. Pobudnik je bil pokojni član Kulturnega društva Ribno Rado Mužan, po njegovi smrti pa tradicijo ohranjata njegova sinova Matjaž in Matej Mužan. Ambientalna predstava vsako leto poteka pred cerkvijo sv. Lenarta v Bodeščah, v spomin na dogodek iz legende, ki govori o nastanku vdolbine na cerkvenih vratih. Dogodek organizira Kulturno društvo Rudija Jedretiča Ribno, uprizarja pa ga KDIS viteza Gašperja Lambergarja.

Celotno letošnjo predstavo z naslovom Vitez si lahko ogledate na našem Youtube kanalu: https://bit.ly/2prWkha

Urška Tišler