Prvič letos je na Bledu potekal Blejski kolesarski festival. Več kot 163 prijavljenih se je zadnji vikend v avgustu pomerilo na dveh gorsko kolesarskih tekmah, ki sta potekali po eni izmed najlepših tras po Evropi. Poleg tekmovanja so bili za kolesarske navdušence na ogled še ogromen razstavni prostor in pester zabavni program z rogokrogom, testeninko, otroško kolojado in še in še.

Novost na Bledu in hkrati v Sloveniji

Bled je znan tudi po tem, da redno gosti športne dogodke, od avgusta naprej pa se je k temu pridružil še Blejski kolesarski festival. Organizatorji so ga poimenovali kar Festival z razgledom, saj sta tekmovalni trasi potekali po najlepših kotičkih naše Slovenije. »Gre za največji slovenski kolesarski festival, s katerim Bled vstopa na zemljevid kolesarjenjem prijaznih destinacij,« pravi direktorica Maja Zupan.

Dogodek za športnike, turiste, ljubitelje narave …

»V mislih smo ga pripravljali že zelo dolgo, saj je celotna ekipa navdušena nad gorskim kolesarjenjem, zato je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do realizacije.« Več kot devet mesecev so delali na tridnevnem projektu in glede na videno, se je vsekakor izplačalo. »Dogodek smo ustvarjali z mislijo na vse športnike, ljubitelje narave, turiste, občane Bleda in okoliških krajev, saj s tem podaljšamo turistično sezono in promoviramo Slovenijo kot kolesarjem prijazno.«

Proga po Jelovici, Pokljuki in Mežakli

Atila Armentano je skrbel za pripravo proge, ki je potekala po treh planotah: Jelovici, Mežakli in Pokljuki. »Morali smo pridobiti dovoljenja vseh lastnikov parcel in upoštevati vsa pravila Triglavskega narodnega parka, zato naloga ni bila enostavna.« Pripravili so devet različic, na koncu pa so se le uskladili. Proga Bled Epic je bila dolga 102 kilometra in s skoraj 3000 metrov višinske razlike, krajša pa 62 kilometrov s 1700 metrov višinske razlike.

Zabave ni manjkalo

Navdušeni kolesarji so nam po prihodu v cilj povedali, da so takšen festival na Gorenjskem že zelo dolgo čakali, zato upajo, da bo postal tradicionalen. Zanimivo je bilo tudi za obiskovalce, saj v treh dneh ni minilo ure, da se ne bi nekaj dogajalo. V soboto zvečer so tako izvedli rogokrog, ko so se ljubitelji pony koles zapeljali okoli blejskega jezera. Videli smo lahko tiste ponyje stare več kot štirideset let in pa čisto nove, ki s prestavami in športnim ohišjem osvajajo srca cestnih kolesarjev.