Pisateljica Nina Kosmač je zelo ponosna na pisatelje – udeležence delavnice kreativnega pisanja. Tečaj se odvija v sklopu Medgeneracijskega Centra in Ljudske Univerze v Radovljici vsako soboto zvečer v Ledeni Dvorani na Bledu. Udeležba in vestnost pisateljev, ki obiskujejo tečaj je presenetljiva. Večina obiskovalcev je v času delavnice že napisala svojo lastno kratko zgodbo.

In o čem na delavnicah kreativnega pisanja pišejo udeleženci in udeleženke? Nina Kosmač: “Rdečelasa udeleženka delavnice piše fantazijsko zgodbo z okoljsko tematiko o Bledu in o osebi, ki ima preroške sanje. Matjaž Resman, sicer fotograf, bo pisal o podobah in bitjih, ki mu bodo razsvetlile njegove notranjost in naposled tudi dharmo. Pesnik Anton Končnik bo predstavil življenjske poti v verzih in v kratki pripovedni zgodbi. Petnajstletna bloggerka Manca Japelj kuje pripoved o ljubezenskem razmerju z bobnarjem skupine Queen – Rogerjem Taylorjem. O ljubezni tako ali drugače se bodo razpisale tudi: Amela Hadžič, Mojca Hrast in Vesna Vengar. Taryn Puškarič Pogačar bo svojo kratko zgodbo umestila v bolnišnico. Helena Sodja pa ima napisano zgodbo o zelo skrivnostni sliki. Zanimiv umor se bo zgodil v strašljivi pripovedi Jone Š. Flere, ki bo pisala o družbeno-politični tematiki, bolj ali manj kritično…”

Nina Kosmač, ki zase prav, da je kameleonska in ekstravagantna pisateljica, ima vsako soboto drugačen videz, saj verjame, da je kreativnost del vsakdana in se lahko aplicira na vsa življenjska področja. Med pogovorom o literaturi in branjem tujih in lastnih besedil se pisci skoraj vedno sladkajo s čokolado, piškoti in bonboni.

Voditeljica delavnice, ki trenutno tudi sama piše novo knjigo pravi, da njena presega okvire  različnih žanrov. “Sama sem nekje med dvema gledališkima maskama, tragedije in komedije. Komedija zame ni vsebina, ampak oblika. Enako velja za tragedijo. Tišina je popolna na višku osebnega kreativnega pisanja in samo besede naj bi ji postavljale meje”, zaključi Nina Kosmač.

mpp