Vstop v mesec maj je bil dokaj deževen, vendar dež ni ustavil kresovanja, ki se je 30. aprila odvijalo na Homu. Pri vzpostavitvi kresa je v Zasipu sodelovalo Združenje borcev za vrednote NOB Zasip, Kulturno društvo Kamot, Krajevna skupnost Zasip in Turistično društvo Zasip, ob pomoči Prostovoljnega gasilskega društva Zasip.

Slabše vreme jih ni ustavilo

Kres so sodelujoči pripravili že zjutraj, zvečer pa se je ogenj razplamenel kljub neugodnemu vremenu. Bojan Terseglav, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zasip je povedal, da je letošnje kresovanje pomembno tudi zaradi ponovnega odprtja Okrepčevalnice Jurček na Homu, ki je pred kratkim dobila nove lastnike. Pred tremi leti je bila Okrepčevalnica namreč zaprta, vse od takrat pa ZB NOB Zasip skrbi za pripravo prvomajskega kresa. Ob tem je potrebno poudariti, da so za kres uporabili velik del lesa, ki so ga poškodovali podlubniki.

Dogodek je znak dobrega sodelovanja

Aljaž Vidic, predstavnik Krajevne skupnosti Zasip se je pohvalil, da je ena izmed glavnih lastnosti Zasipa medsebojno sodelovanje krajanov in lokalnih društev. Za požarno varnost in nadzorovan kresni ogenj je poskrbelo Prostovoljno gasilsko društvo Zasip, s poveljnikom Janezom Ulčarjem na čelu. Zaradi dežja, ki je zmočil kresni les na jutro pred kresovanjem, so morali za prižig kresa uporabiti ventilator, ki je omogočil, da je ogenj zagorel v vsej svoji moči. 

Kres so sprva kurili na kresno noč, 23. junija, šele kasneje so kresovanje začeli pripravljati 30. aprila, na predvečer delavskega praznika. Nekdaj so prebivalci naših krajev kresove prižigali kot opozorilo ob turških vpadih. Danes pa so kresovanja priložnost za druženje in veselje pred toplejšimi meseci.

Špela Lausegger