Kulturno društvo Bohinjska Bela letos praznuje 110 obletnico delovanja. Društvo je bilo ustanovljeno v letu 1906, v času, ko je bila dograjena bohinjska železniška proga. Ravno to je botrovalo k začetkom kulturnega delovanja in ustanovitvi društva, ki se je takrat imenovalo Farno prosvetno društvo.

V njem je delovala dramska skupina, pevski zbor in tamburaški zbor. Imena so se skozi zgodovino še spreminjala, sedaj pa je že nekaj časa v veljavi ime Kulturno društvo Bohinjska Bela. Društvo nadaljuje tradicijo kulturnega delovanja na tem območju, pri tem pa združuje ljudi vseh generacij. V okviru društva deluje gledališka skupina, otroška gledališka skupina in recitacijska skupina. Ta v zadnjem času pogosto sodeluje s pevskim zborom Franca Podjeda.

Odrasla gledališka skupina Gledališče Belansko vsako leto uprizori novo gledališko predstavo, pod režisersko taktirko režiserjev, ki so prav tako člani Kulturnega društva. Poleg odrasle gledališke skupine na odrskih deskah blestijo tudi otroci. Kulturno društvo zelo dobro sodeluje s podružnično šolo in vrtcem na Bohinjski Beli.

V delovanje društva je vključena celotna krajevna skupnost in skupaj se trudijo ohranjati tradicijo kulturnega in družbenega življenja na Bohinjski Beli. To jim za zdaj zelo dobro uspeva.

Še več zagona za nadaljevanje svojega poslanstva so dobili letos z otvoritvijo novega Doma krajanov. Po skoraj treh letih so dobili nazaj svoje prostore. Sedaj lahko spet nastopajo na domačem odru ter s svojimi igrami in vsestranskim ustvarjanjem še naprej navdušujejo sokrajane.