Zavod RS za šolstvo vsako leto podeljuje priznanja Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Šest najvišjih priznanj na področju šolstva so letos podelili že osemnajstič. Priznanja za uspešno sodelovanje z Zavodom RS za šolstvo pri pedagoškem, inovacijskem in organizacijskem delu so prejeli Marta Samotorčan, ravnateljica Vrtca Vrhnika; Polona Legvart, profesorica pedagogike in učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Bratov Polančičev v Mariboru; Sonja Marušič, učiteljica biologije na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina; Osnovna šola Bršljin in Osnovna šola Naklo ter Nataša Kralj, učiteljica nemščine in slovenščine v Mariboru na Prvi gimnaziji in na Srednji elektro-računalniški šoli.

V Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu vsako leto pripravijo proslavo za Kumerdejeve nagrajence. Proslave se je udeležila mag. Lucija Rakovec, predstavnica Zavoda RS za šolstvo enote Kranj in trije izmed letošnjih nagrajencev. Vse zbrane je nagovoril župan občine Bled mag. Janez Fajfar, za glasbeno obarvan kulturni program pa so poskrbeli učenci Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja.

Ni naključje, da se Kumerdejeva proslava odvija prav v blejski knjižnici. Blaž Kumerdej je eden izmed najpomembnejših slovenskih šolnikov, ki se je leta 1738 rodil v Zagoricah na Bledu. Leta 2002 je občina Bled Kumerdejevo rojstno hišo razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. Na Bledu so po Blažu Kumerdeju poleg knjižnice poimenovali še cesto, mu postavili spomenik, o njem pa je napisana tudi knjiga.

Poleg predstavitve nagrajencev in njihovega dela so v knjižnici pripravili tudi razstavo o Kumerdejevih nagrajencih. Ta bo na ogled vse do 28. februarja. Z razstavo nas želijo spomniti na šolske dni in na tiste, ki v našem šolstvu s svojim delom izstopajo in naredijo nekaj več.