Miro Rismondo je prav poseben kipar. Kipar, ki si je za svoje oblikovanje izbral velike ledene kocke, težke tudi tono in več.S soprogo in sodelavci iz Slovenje in Rusije je ledene umetnine ustvarjal tudi na jezerski promenadi na Bledu.

Blejsko promenado so pred prazniki zavzeli prav posebni umetniki. Miro Rismondo in njegova ekipa so iz 20 ton ledenih ploskev ustvarili čudovite blejske znamenitosti v obliki gradu, rajske ptice, cerkvice, kremne rezine in še mnogih drugih. Za izdelovanje uporabljajo žago, dleta in ostala manjša orodja. Led so k nam posebej za ta projekt pripeljali iz Romunije in Nizozemske.

Miro Rismondo – profesionalni umetnik

Edini profesionalni umetnik, ki se ukvarja z izdelavo ledenih skulptur pri nas Miro Rismondo, ima s tovrstnimi projekti že veliko izkušenj, on je namreč tisti, ki je zadolžen za ustvarjanje večine slovenskih ledenih projektov. »Pred dvajsetimi leti sem se prvič srečal s to vrsto umetnosti in ponosen sem, da danes od tega živim,« pojasni Rismondo.

Bled odeli v ledeno pravljico

Na Bledu je osemčlanska ekipa skrbela, da vsi obiskovalci, turisti in domačini lahko videli, kako izgledajo značilne blejske znamenitosti oblečene v približno tono ledu. »Na promenado je pripeljal tovornjak z 20. tonami ledu in ustvarjanje se je pričelo. Pet dni smo od jutra do večera žagali, likali, lepili in ljudem še pred prazniki pričarali pravo blejsko ledeno pravljico.«

Praksa in učenje

Pri delu z ledom namreč potrebujejo motorno žago s posebno oblikovano verigo, različna dleta, ledeni likalnik, ki zbrusi ploščo, da se brez grudic lepo združi z drugo plošč, predvsem pa močne roke, ki vse to naredijo. Miro pravi, da se izdelovanja ledenih skulptur lahko nauči čisto vsak, zato organizira tečaje, kamor lahko pride tako čisti začetnik kot tudi nekdo, ki se s tem že ukvarja.

Prav poseben led, ki je simulacija naravnega

Sam sicer izbira umetnike na raznih seminarjih in projektih po tujini, gleda pa tudi na to, kako se z nekom osebnostno ujame. »Mi smo skupaj po 12 ur na dan, zato je ključno, da se med seboj razumemo.« Na Bledu so skulpture pripravljali v šotoru, zelo zanimivo pa jih je bilo tudi opazovati pri samem delu. Posebej izdelan led so pripeljali iz tujine, na ogled pa so bile, dokler se niso stopile. »Tovrsten led je simulacija pravega ledu iz rek in jezer in zdrži veliko več časa, kot bi si marsikdo mislil,« še doda ledeni umetnik Miro Rismondo.