Legenda o potopljenem zvonu je že tradicionalno del blejskega božiča. Tudi tokrat se je v grajskem kopališču in na sprehajalni poti nad njim zbralo več sto ljudi in skupaj so vstopili v pravljični svet. Spremljali so uprizoritev stare blejske legende o zvončka želja, ki na Blejskem otoku že stoletja uresničuje želje ljudi.

Legenda pravi takole: Na Blejskem gradu je nekoč živela mlada vdova. Moža so ji ubili razbojniki, njegovo truplo pa vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato in dala vliti zvonček za kapelo na otoku. A ta do otoka nikoli ni prišel. Hud vihar je potopil ladjico in zvon, ki se včasih še danes v jasnih nočeh oglaša z globin. 

Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni gospe z jezera, se mu želja uresniči.

Tudi letos ne bi šlo brez članov Društva za podvodne dejavnosti Bled. Okoli 50 potapljačev se je podalo v jezero, ki je imelo le sedem stopinj. Zvon želja so ponovno dvignili iz jezerskih globin in z baklami v rokah sklenili potapljaški krog ter tako obiskovalcem zaželeli vesele praznike in vse dobro v prihajajočem letu. Pri tem so jim pomagali sopranistka Janja Hvala in skupina Čupakabra, ki je poskrbela za pravi ognjeni spektakel. 

Tako je še enkrat znova na božični dan oživela znana blejska legenda o potopljenem zvonu.

Rebeka Krašovec