Za vsako stvarjo se v ozadju skriva neka zgodba. Leon Makar ima v svojih šestdesetih letih delovanja in življenja na Bledu teh kar precej. Za svoje prizadevanje za bolj bogato družbeno življenje v občini Bled je letos 10. marca prejel tudi županovo priznanje. Predvsem je veliko prispeval v taborniški organizaciji Jezerski biseri, ter v Gasilskem društvu Bled, zadnja leta pa se ukvarja tudi s čebelarstvom. Največji del svojega časa pa posveča lesu. Je samouk rezbar, ki v svojih delih prepleta zgodbe iz svojega življenja, nas pa je tokrat sprejel v svoj dom in nam povedal več o svoji življenjski poti. 

Poklical ga je les

Leona Makarja je pot vodila iz domače Hrvaške v Slovenijo. Že kot otrok je bil veliko v stiku z lesom, ko so doma pomagali očetu pri delu. Na Bledu se je precej hitro vključil v lokalno dogajanje kot taborniški organizator pri Jezerskih biserih, ter kot prostovoljni gasilec. Kljub vsem zaposlitvam, ki jih je opravljal v blejskih Vezeninah, na LIP Bled-u ter v drugih podjetjih, ga je vedno zanimalo delo z lesom.

Najpomembnejše so zgodbe

Med grajenjem svojega doma se je odločil, da bo hišo opremil kar se da samostojno. Tako so nastali prostori polni domačnosti, udobja in uporabnih rešitev. Med drugimi ima v svoji dnevni sobi lesen strop, z enkratno zasnovanim prezračevalnim sistemom, ki ga je sam iznašel. Vsak prostor je nekaj posebnega, bistvo pa se skriva v zgodbah, ki so navdihnile pohištvo, ki ga izdeluje. 

Pri mladih pogreša pogum

Pri ustvarjanju se zanaša na inovatorstvo in nadgrajevanje že obstoječih idej. Pri delu se drži načela, da ljudje ne smemo preveč preračunavati kaj se splača in kaj ne. V mladih ljudeh želi predvsem videti več poguma, ko se soočijo z izzivi. “Če ne poizkusiš, ne moreš vedeti”, poudarja. Sam se je v svojem življenju vedno zanašal na radovednost, zato čas še danes rad porabi na sejmih, oziroma tam od kjer inspiracijo lahko črpa. Drži se načela brez reklamacij, v svoje delo pa vloži tako delovni čas, kot tudi prostega.

Leon Makar s svojim delom in življenjem dokazuje, da s tem, ko svoji ustvarjalnosti pustimo prosto pot in jo podpremo s kančkom poguma, resnično lahko ustvarimo življenje obdano s tistim, kar nas osrečujejo. Delo tako postane način vseživljenjskega razvoja posameznika in njegove ustvarjalnosti.

Špela Lausegger