Milan Malovrh se je rodil v Tržiču leta 1951, kjer je že v času srednje šole postal član tamkajšnjega fotokluba (Foto klub Tržič), katerega član je še zdaj. Malovrh se danes s fotografijo ukvarja profesionalno. Zanima ga predvsem športna fotografija, saj je to tista smer v vizualnem ustvarjanju, pri katerem umetnik skuša ujeti trenutek sredi gibanja. Njegovo pozornost so pritegnili prizori, ki so dinamični ter izražajo hitrost in gibanje. Prav to pa je našel v lipicancih – konjih, pri katerih gre za več kot le mehanično gibanje živali. Konj namreč predstavlja tudi prispodobo elegance, lepote in moči.

Gre za tehniko hkratnega fotografiranja z dvema aparatoma, pri čemer prvi ujame gibe v daljšem času in zavzame celoten prostor, drugi pa beleži krajše posnetke, s katerimi dobi ostre obrise. Na koncu v računalniški temnici združi obe fotografiji v eno. Gre za unikatno tehniko, ki jo je skonstruiral in izdelal sam.

Dramatične in dinamične podobe lipicancev smo si ogledali na razstavi Lipicanci v Infocentru Triglavska roža Bled, pri čemer je otvoritev popestrila projekcija avtorjevih fotografij. Razstava je na ogled do 19. marca.

Danaja Mertelj