Velikonočne nedelje ni brez Lova na pirhe na Blejskem gradu. To otroci na Bledu in v okolici že dobro vedo, dogodek namenjen otrokom in družinam pa navduši tudi turiste, ki v tem času obiščejo Blejski grad.

V Zavodu za kulturo Bled Lov na pirhe, zabavno raziskovalno igro za otroke, ki sodi med najbolj obiskane prireditve, pripravljajo že več kot deset let. Špela Repnik: »Vsako leto se te prireditve udeleži več otrok in družin. Vsako leto dogodek pritegne tudi več turistov, kar nas izjemno veseli, saj to pomeni, da ohranjamo lepo tradicijo v velikonočnem času.«

Letos so otroci iskali 200 unikatnih oštevilčenih lesenih pirhov, ki so bili skriti po celem gradu, vsak od njih pa je prinašal nagrado. Srečni najditelji – iz Slovenije, Nemčije, Madžarske, Francije, Slovaške, Italije in celo iz Severne Karoline v ZDA – niso skrivali svojega navdušenja, ko se je v njihovih rokah znašel ličen jajček iz lesa.

Letošnji pirhi niso bili obarvani, le označeni, da so jih otroci v ustvarjalni delavnici v Viteški dvorani lahko okrasili po svojem okusu. Po celem gradu pa so »letale« zabavne maskote, simpatične kokoške s svojimi košaricami drobnih čokoladnih dobrot.

Medtem, ko je potekalo iskanje pirhov so se obiskovalci preskušali v tradicionalni velikonočnih igrah, sekanju in valicanju pirhov, ki so jih nekdaj igrali v marsikateri družini. Ribanje in hitrostno luščenje pirhov je nova grajska tradicija, ki so jo obiskovalci vzeli za svojo. V udeležencih prebudi nekaj tekmovalnega duha, gledalcem pa ponudi veliko zabave. 

Medtem, ko so zaradi hrena odraslim tekle solze, so otroci zavzeto iskali pirhe. Organizatorji so jih namreč tudi med prireditvijo samo skrivali in se zelo potrudili, da igra ne bi bila preveč enostavna.

Vsak pirh je srečnemu najditelju prinesel praktično nagrado in sladke pozornosti. Po celem gradu pa so stopicljale zabavne maskote, simpatične kokoške s svojimi košaricami čokoladnih dobrot. Prešerno in igrivo vzdušje je veliko otrokom polepšalo dan.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Boris Pretnar