“Lub moj ldje v veliko čast ‘n vesele mn je …” bi rekel Rado Mužan, ustanovitelj in dolgoletni vodja Kulturnega društva lutkovnega gledališča Rado Mužan. Začetki lutkovnega gledališča segajo v leto 1988, ko je delovalo še v okviru glasbene mladine na Jesenicah, kasneje pa je svoj sedež preselilo v Zadružni dom Ribno.

V sklopu lutkovnega abonmaja 2018/2019 se je 10. marca zaključila sezona lutkovnih matinej v Ribnem. Otroci pa so na zaključni predstavi lahko spoznali zgodbo o prebrisanem obutem mačku. V abonmaju 2018/2019 so otroci poleg Obutega mačka lahko spremljali lutkovne predstave kot so Žogica nogica, Pravljica o mezinčku, Kosmata žaba in Od kdaj kače nosijo očala.

Matej in Matjaž Mužan sta se nam predstavila kot vnuček Matejček in škratek Predstavček in nam zaupala, da se lutkovne matineje prirejajo že več kot deset let. Vsako matinejo obiščejo otroci, ki pred predstavo Matejčku izročijo svoje risbice, izmed katerih jih nato s škratkom Predstavčkom nekaj izžrebata ter nagradita z bonboni, baloni in tudi kakšno knjigico.

Kaja Mužan pa je kot iznajdljivi Obuti maček izpostavila nauk zgodbe, ki so nam jo predstavili: ”Nauk zgodbice je, da nikoli ne obupaj!” Pravi, da vedno obstaja priložnost, da se situacija v kateri smo izboljša, če le smo kanček iznajdljivi.

Nova sezona lutkovnih matinej se ponovno prične oktobra 2019. Le katere junake bomo spoznali takrat?

Špela Lausegger