Na že tradicionalnem Marjetinem sejmu, ki ga vsako leto pripravijo v majhni vasici pri Bledu na Bohinjski Beli, ni manjkalo pestrega kulturnega, zabavnega in kulinaričnega dogajanja. Sejem poteka na nedeljo okoli 20. julija, že 23. let pa ga organizira Turistično društvo Bohinjska Bela.
Obuditev starih časov

Pri organizaciji društvu pomaga Kulturno društvo in Društvo kmečkih deklet in žena na vasi občin Bled in Gorje. Vsi skupaj se potrudijo in za vaščane ter tuje goste, ki jih v poletnem času tam ni malo, pripravijo prireditev v spomin na stare čase in v poklon Svetnici Marjeti. »Leta 1993 smo se odločili, da bi bilo zabavno obuditi dogodek na star vaški sejem, vendar v malce drugačni obliki. Prireditev poteka pred Domom krajanov Bohinjska Bela, kjer postavimo oder ter stojnice. Bolj smo se posvetili kulturnemu programu, vanj vključili lokalne glasbenike, ponudnike hrane, ustvarjalce itd.,« pojasni vodja Turističnega društva Francka Gregorc.
Kulinarične dobrote

Ponujajo tudi skrivnostno jed na žlico in pa domače slovenske dobrote. »Jed pripravijo kuharice Turističnega društva, tokrat smo se lahko najedli z ješprenjem in želodčkom s kašo. Moram poudariti, da so ljudje navdušeni, zato nam hrana še nikoli ni ostala,« se pohvali Francka. Društvo deklet in žena na vasi občin Bled in Gorje pa poskrbi za sladkosti. »Tokrat smo napekle pecivo, orehovo in pehtranovo potico, štrudelj, kupite lahko tudi domači med,« pove članica Francka Smolej.
Od vaščanov za vaščane in turiste

S tem dogodkom želijo privabiti še večje število tujih gostov, saj Bohinjska Bela ob Bledu in Bohinju ostane neopažena, čeprav ponuja veliko število naravnih znamenitosti. »Pri nas gre za ta osebni stik z vaščani, predstavljamo se kot idilična vasica stran od mestnega vrveža, kjer se gosti lahko v miru spočijejo,« doda ustvarjalka programa Marija Strgar. Zato je tudi program preveden v angleščino, nemščino in italijanščino, odzivi gostov pa so vsako leto spodbujajoči.