V Zavodu za kulturo so skupaj z lokalnimi ustvarjalci s področja kulture pripravili pester program, ki bo na Martinovo soboto v dveh terminih, ob 12. in ob 14. uri potekal na zgornji grajski terasi. Program bo v slovenskem in nemškem jeziku, v njem bodo sodelovali: Otroška folklorna skupina KUD Rudi Jedretič Ribno, Oktet LIP Bled, mečevalci Kdis viteza Gašperja Lambergarja, Duet Accordon, Folklorna skupina KUD Bled. Svojo vlogo v programu pa bodo našli tudi Martinova gos, sv. Martin in gosji pastir.

Za obiskovalce so pripravili degustacija vin iz vinorodnih regij Slovenije, v grajski kuhinji pa bodo pripravili tradicionalne jedi, značilne za Martinovanje.

Pred petimi leti so na Blejskem gradu, ob vhodu v grajski muzej posadili cepič znamenite stare trte z Lenta, ki jim ga je ob 1000. letnici gradu poklonilo mesto Maribor. Trta z Lenta po vpisu v Guinnesovo knjigo rekordov uradno velja za najstarejšo trto na svetu, staro skoraj pol tisočletja. Potomka na Blejskem gradu raste na višini 599 m in je pomembna etnografska posebnost. Tudi letos je grajska trta bogato obrodila, iz nje pa bo nastalo pravo grajsko vino.

Med najzanimvejšimi točkami na Blejskem gradu je zagotovo tudi grajska vinska klet, kostumirana meniha v njej pa s svojim poznavanjem vinske kapljice iz vseh slovenskih vionorodnih regij vedno pritegneta obiskovalce.