Martinovo pri nas praznujemo kot praznik vina. V tem času se mošt ob blagoslovu spremeni v pravo vino.

In kdo je sploh bil sveti Martin, ki iz mošta dela vin? Bil je zavetnik revnih. Legenda namreč pravi, da je nekoč v hudi zimi premraženemu beraču odstopil polovico svojega plašča in poskrbel, da ga ni več zeblo. To pripoved sta nam zaupala goska in gosji pastir, ki sta nas vodila skozi Martinovo popotovanje po Blejskem gradu.

Obiskovalci so na ta dan lahko uživali v plesnem programu za katerega je poskrbela otroška folklorna skupina kulturno umetniškega društva Rudi Jedretič Ribno in  člani kulturno umetniškega društva Bled, ki so na zgornji terasi gradu zaplesali ljudske plese z Bleda in okolice. Za glasbo so poskrbeli pevci Okteta Lip Bled.

Seveda pa brez vina Martinovega sploh ne bi bilo. Obiskovalci so lahko degustirali različna vina Dornberg iz Dornberka v Vipavski dolini. Sv. Martin, kateremu je praznik vina posvečen, sicer goduje 11. novembra, a se je pri nas praznovanje dandanes raztegnilo kar na cel teden. Takrat na mizi ne sme manjkati dobro slovensko vino, mlinci, rdeče zelje in seveda gos.

Tako so na Blejskem gradu martinovali domači in tuji obiskovalci, vsi ljubitelji te pijače, druženja in zabave. 

Rebeka Krašovec