Martinovo popotovanje na Blejskem gradu
Na Blejskem gradu so na Martinov vikend, natančneje v soboto, 12. novembra, pripravili pravo Martinovo popotovanje. Pester glasbeni in plesni program je zaživel skozi pripoved goske in gosjega pastirja ter privabil številne turiste pa tudi domačine, ki so uživali ob kozarcu dobrega vina in odlični predstavi.

Martinovo (uradno ga praznujemo 11. novembra) pri nas velja za enega pomembnejših ljudskih praznikov, saj je, kakor je vsem znano, povezano z vinom, ki okrog tega dne nastane iz mošta. V Sloveniji praznik radi praznujemo kar cel teden, ob tem pa se na obloženi mizi, poleg kakovostnega slovenskega vina, največkrat znajdejo gos, mlinci in rdeče zelje.

Martin zavetnik revnih
V zgodovini pa je bil Sveti Martin poznan predvsem kot zavetnik revnejšega sloja ljudi. Najbolj znana legenda pravi, da je v hudi zimi premrzlemu beraču odstopil polovico svojega plašča in ga s tem hkrati ogrel ter skril njegovo revščino.

Pestro dogajanje na gradu
Zgodbo o svetniku so skozi pripoved v nemščini in slovenščini na gradu uprizorili tudi Martinova gos, Sveti Martin in gosji pastir. Prava dramska igra je vključevala prikaz mečevanja, plesne vložke, za katere so poskrbeli plesalci iz Otroške folklorne skupine KUD Rudi Jedretič Ribno in iz Folklorne skupine KUD Bled ter seveda tudi glasbeno podlago Okteta Lip Bled in Dueta Accordon.

Tradicionalno Martinovanje za turiste in Slovence
Prireditev na gradu poteka že več let, zato je med domačini že dodobra poznana, vsako leto pa jo obišče tudi vedno več tujih gostov. Letos je bilo na obisku največ nemško govorečih turistov, čemur so prilagodili tudi program. Obiskovalci so bili več kot navdušeni nad zabavnim programom, za kar je v veliki meri poskrbela prav nevedna goska.

Za poln želodček in prijeten okus
Kot se za tovrsten praznik spodobi pa ni manjkalo niti dobre hrane. Grajski kuharji so na zunanjem dvorišču stregli pravo kranjsko klobaso z zeljem, za posladek pa cesarski praženec. Vsak gost je prejel tudi kozarec vina iz vinorodnih regij Slovenije
Primorske, Štajerske in Dolenjske, ogledali pa so si lahko tudi potomko znamenite stare trte z Lenta, ki z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov uradno velja za najstarejšo trto na svetu, staro skoraj pol tisočletja. Potomka na Blejskem gradu raste na višini 599 metrov in je pomembna etnografska posebnost.