Na Bledu je potekal drugi mednarodni šahovski festival (Bled Chess Festival 2017), ki po besedah organizatorjev zaradi razvitosti šaha in lepot, ki jih Bled premore kaže perspektivo za nastanek tradicionalnega dogodka.

Legenda

O tej kraljevski igri obstaja več legend, a najbolj razširjena je legenda o modrecu Sisi Ben Dahiru in mladem kralju Šahramu, ki je bil tiran in je tlačil svoje ljudstvo. Da bi kralja poučil, da brez ljudstva ni možno vladati, je Sisa Ben Dahir izumil igro šah in pokazal, kako tudi najslabša figura – pešec lahko odloči o izidu boja na 64 poljih in prinese zmago. Pozneje si je ta igra pot utrla v Perzijo, od koder so jo v 10. stoletju v Evropo prenesli Arabci, kmalu je preplavila svet. Vsaka družba in vsaka kultura je spreminjala pravila in način igranja šaha ter se pri tem naslanjala na lastno tradicijo. Ta kraljevska igra je na Bledu ponovno združila predstavnike iz različnih držav. »Imamo šahista iz Združenih držav Amerike, Kazahstana, držav nekdanje Jugoslavije, Nemčije, Avstrije in Madžarske. Vsako leto se izboljšujemo in ne dvomimo, da bo ta kraljevska igra v Sloveniji postala še bolj popularna, še bolj zanimiva in da bodo naši turnirji imeli vsako leto več obiskovalcev«, pravi Darja Kapš, organizatorka dogodka.
Najboljša šahistka

Letošnja edicija Šahovskega festivala je na Bled pripeljala tudi najboljšo šahistko, velemojstrico Judit Polgar, ki je predstavila svojo bogato šahovsko kariero. Judit Polgar je bila od njenega rojstva vključena v izobraževalno raziskovalni projekt svojih staršev, ki so se odločili, da bo Judit poleg dveh sester postala šahovska prvakinja. Mama in oče sta namreč menila, da vsak zdrav otrok – če se uči zgodaj in intenzivno – lahko doseže izjemen uspeh na katerem koli področju. V primeru Polgarjevih je to pomenilo šahovsko kariero. Judit Polgar pravi: »Če pogledamo v preteklost, je šah povezan z vsem: z umetnostjo, glasbo, slikarstvom, s politiki in poslovneži, mladimi in starimi, s celimi generacijami, ženskami in moškimi, z zgodovino, ljubeznijo. Želim si, da bi šah postal bolj globalen, da bi ljudem dajal moč, da bi se skozi šah zares povezali med seboj.«
Dvigniti prepoznavnost šaha

Organizatorji in podporniki dogodka si želijo, da bi bil šah v Sloveniji še bolj prepoznaven in priljubljen, ter da da bi se njegova kakovost izboljšala. Kot nam je v prispevku zaupal velemojster Duško Pavasović se v Sloveniji že kažejo rezultati.