Bled, 12. marca – Občina Bled je v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Bled, javnim podjetjem Infrastruktura in Komunalo Mežek v četrtek, 12. marca ponovno izvedla mehansko čiščenje Blejskega jezera.

Blejsko jezero se je po besedah predstavnikov Občine Bled že pred novim letom obarvalo rdeče, kar pomeni, da so bili izpolnjeni pogoji za cvetenje alg. Cvetenje alg je sicer vsakoletni naravni pojav v Blejskem jezeru, ki po zagotovilih strokovnjakov in opravljenih meritvah toksinov ni nevaren za ljudi, je pa pokazatelj stanja Blejskega jezera. Alge cvetijo, ker imajo za svojo rast dovolj hrane.

Stanje je po oceni pristojnih in oceni mag. Špele Remec Rekar (ARSO) zaskrbljujoče, plast alg na gladini je ponekod gosta, debela nekaj centimetrov, po vrhu je pena.

Na posvetu, ki ga je pred kratkim organiziral župan Janez Fajfar, so sodelovali predstavniki stroke (ARSO, Direkcija za vode), lokalnih okoljevarstvenih društev, občine, potapljačev, jamarjev in ribičev. Osrednje sporočilo posveta je, da Blejsko jezero s strani Ministrstva za okolje in prostor nujno potrebuje podrobni načrt upravljanja, saj je jezero v lasti Republike Slovenije. Občina Bled bo na MOP naslovila apel, naj to stori čim prej.

Občina Bled je med tem časom s pomočjo lokalnega javnega komunalnega podjetja Infrastruktura Bled čistila že večkrat in čakala na odziv Republike Slovenije, saj je mag. Remec Rekar svoje nadrejene vseskozi obveščala o zaskrbljujočem stanju, a po besedah predstavnikov občine, se zgodilo ni popolnoma nič.

Danaja Mertelj