Zavod za kulturo Bled in Biotehniški center Naklo (BC Naklo) nadaljujeta uspešno sodelovanje, ki se je začelo pred tremi leti, ko so dijakinje in dijaki Blejski grad pomladno ocvetličili. Že v lanskem letu so sodelovanje nadgradili z organizacijo tekmovanja mladih vrtnarjev in cvetličarjev. Tekmovanje, ki je vsako leto razpisano v okviru Konzorcija biotehniških šol Slovenije so letos na Blejskem gradu izvedli v sredo, 27. marca. Dijakinje in dijaki so se izkazali s svojimi izdelki, prva tri mesta pa so zasedle ekipe iz Celja in hrvaške Vinice.

Letošnje tekmovanju je dobilo tudi mednarodni pridih, saj so slovenskim šolam pridružili še gostje s Hrvaške. Sodelovale so naslednje šole: BC Naklo, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šolski center Ptuj, Grm Novo Mesto – center biotehnike in turizma ter Srednja škola Arboretum Opeka Marčan iz Vinice na Hrvaškem.

Mladi tekmovalci so imeli na voljo tri ure, da so izdelali zunanjega nasada z velikonočnim pridihom, kar je bila letošnja predpisana tema. Enajst tekmovalnih ekip je bilo razporejenih na tekmovalnih mestih na poti od spodnje do zgornje grajske terase. Poleg predpisanih tehničnih zahtev o velikosti posameznega izdelka, so tekmovalci skušali ujeti tudi vključenost svojega izdelka v grajsko okolje. Delo na prostem jim je tokrat dodatno oteževalo še deževno vreme.

Njihovo delo sta na letošnjem tekmovanju ocenjevali kar dve komisiji. Strokovni, v kateri so bili Simon Ogrizek, Renata Cimperman in Miha Oblak, sta se pridružila še člana tehnične komisije Marjan Planinšek in Leja Brenkuš Porenta. Pri vsakem izdelku so ocenjevali idejo, barvo, kompozicijo in tehnično dovršenost. Predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev na Obrtni zbornici Slovenije Simon Ogrizek, ki je vodil strokovno komisijo je ob začetku ocenjevanja povedal: “Današnje državno šolsko tekmovanje je nadvse zanimivo. Kreativnost je pri vsakem tekmovalcu seveda nekoliko drugačna, ampak vsi izdelki so res pomladno zanimivi in odražajo veliko noto velikonočnega dekorja.”

Na razglasitvi, ki so se je udeležili tekmovalci, njihovi mentorji in strokovni sodelavci, so vse navzoče nagovorili direktor BC Naklo dr. Marijan Pogačnik, župan Občine Bled Anton Mežan in direktorica Zavoda za kulturo Bled mag. Lea Ferjan.

Prvo in drugo mesto sta letos zasedli ekipi Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Zmage sta se razveselili Lamia Kukić in Zala Golavšek, drugega mesta pa Anže Zavrl in Saša Uduč. Tretje mesto sta osvojili Doroteja Kropar in Nadja Drožđek s Srednje škole arboretum Opeka Marčan iz Vinice na Hrvaškem.

M. P. Peternelj, foto: Mirko Kunšič