Peti izbor za najlepšega starodobnika Slovenije 2016 je že tretje leto zapored potekal na Bledu. Na blejski promenadi so obiskovalci lahko občudovali več kot 50 vozil. Med temi je na izboru za najlepšega starodobnika Slovenije sodelovalo 12 vozil, 10 vozil iz Slovenije in 2 vozili iz tujine.

Poleg izbora za najlepšega starodobnika, ki bo Slovenijo zastopal na mednarodnem tekmovanju, pa so organizatorji ob 80 letnici prvega osebnega avtomobila na dizel pogon in 40 letnici modela W123 pripravili tudi razstavo vozil Marcedes-Benz. Letos Marcedes-Benz Klub Slovenija praznuje 10 let delovanja.

V tem času je poleg dogajanja na promenadi potekal zadnji del dirke v sklopu 25. Slovenia Classic Marathona v organizaciji Codelli kluba. Na njej je sodelovalo nekaj več kot 20 vozil, v treh dneh pa so prevozili okoli 230 kilometrov.

Po zakonu je starodobnik vozilo, ki je starejše od 30 let in je dobro ohranjeno. Vozilo mora biti v originalnem stanju, dobro obnovljeno in se ne uporablja za vsakodnevne vožnje. Na izboru so bila vozila po letnikih razporejena v 6 ocenjevalnih skupin. Pri ocenjevanju so sodniki upoštevali več kriterijev, a na koncu izbrali 6 najlepših, ki so zmagali v posamezni skupini in za nagrado prejeli pokal.

Organizatorji dogodka in lastniki jeklenih lepotcev so za ljubitelje starodobnih vozil ter naključne mimoidoče obiskovalce pripravili pravo pašo za oči. Na prvi oktobrski vikend je bilo tako na Bledu vse v znamenju hrumenja »mašin«.