Začel se je 3. slikarski Ex-tempore in Bled je preplavila umetnost. Od 6. do 13. oktobra bo imelo okrog 60 slikarjev čas, da zapolnijo platna s pomočjo treh tem. Letošnje leto bodo inspiracijo črpali iz blejskega sončnega doktorja – Arnolda Riklija, praznika čebel, ter teme po svoji lastni izbiri. Ex-tempore pravzaprav pomeni, da imajo udeleženci omejen čas pri ustvarjanju svojih slikarskih del. Žigosanje platen je zato pomemben pokazatelj, da slike niso bile ustvarjene predčasno.

Poiskati mesto znotraj slovenskega in širšega slikarskega prostora

Prireditev organizira Slikarsko društvo atelje Bled s soorganizatorji Občino Bled, Muzejskim društvom Bled in glasbenikom Gašperjem Primožičem. Predsednik slikarskega društva, Srečo Vernig nam je zaupal, da Ex-tempore za njihovo društvo in člane predstavlja trdnejšo umestitev znotraj slovenskega in širšega slikarskega prostora.

Vsak udeleženec lahko žigosa in zapolni največ 3 slikarske podlage. Največji format podlage je 100/100 cm, najmanjši pa 50/50 cm. ” V času Ex-tempora bodo umetniki in ljubitelji slikarstva ustvarjali svoja dela v domačem okolju ali pač tam, kjer ustvarjajo. Pomembna prireditev bo v soboto, 13. oktobra, ko bodo razstavljena vsa dela in izbrana nagrajena dela v Festivalni dvorani na Bledu.” nam pove Judita Mandelc Kunčič, članica Slikarskega društva Atelje Bled.

Velika nagrada Bleda bo podeljena v soboto

V soboto 13. oktobra bo štiri-članska komisija podelila Veliko nagrado Bleda, Nagrado za mladega ustvarjalca, posebno priznanje žirije, ter častno priznanje po izboru občinstva. V strokovni žiriji so to leto umetnostna zgodovinarja dr. Damir Globočnik in Anamarija Kunstelj ter akademski slikar mag. Matjaž Arnol.

Preden se prireditev odvije proti koncu, imajo udeleženci priložnost ogleda gradu, in razstave del slikarke Maše Bersan Mašuk in oblikovalca nakita Huberta Široke. Prav tako imajo na voljo tudi voden ogled stalne razstave Triglavski narodni park. Srečo Vernig pa dodaja, da je prireditev namenjena tudi druženju, povezovanje ljudi in uživanju v umetnosti.

Špela Lausegger