Živa Agrež je slikarka, ki je nekdaj svoj glavni medij besedo, zamenjala za potezo s čopičem. Na Blejskem gradu si v tem mesecu lahko ogledamo njen cikel slik Metamorfoze oljke.

Študirala primerjalno književnost in umetnostno zgodovino. Pred upokojitvijo novinarka, danes, 11 slikarskih ciklov kasneje, zagotovo slikarka, o razliki med izražanjem z besedo ali podobo. Do konca l. 2018 je naslikala skoraj 300 platen, nekaj njenih ciklov smo videli tudi na Blejskem gradu, kjer tokrat razstavlja petič.

Njeno slikanje se je od začetkov v l. 2004 do danes precej spremenilo. Še danes najraje ustvarja z akrilom, tako kot na začetku svojega ustvarjanja, vse bolj pa jo privlači mešana tehnika. Tok njenega ustvarjanja v idiličnem kotičku nad dolino Krke brzi naprej, k novim zgodbam, ki jih želi gospa Živa povedati s svojimi platni. 

Ob koncu pa še povabilo na predstavitev knjige Metamorfoze oljke, ki bo 27. septembra na Blejskem gradu. V knjigi so podobe oljk Žive Agrež pospremljene z verzi članov vrhniške literarne skupine.

M. P. Peternelj