Zdravstveni dom Bled je od preteklega tedna ena izmed dveh dodatnih vstopnih ambulant na Gorenjskem za odvzem brisa ob sumu na bolezen COVID 19. 

Podrobneje nam je delo v ambulanti predstavil direktor Zdravstvenega doma Bled mag. Leopold Zonik, najprej pa je odgovoril na naše vprašanje, kako poteka postopek v primeru suma na okužbo s koronavirusom (SARS-CoV-2).

“Načeloma naj bi vsak pacient najprej poklical svojega osebnega zdravnika. Ko zdravnik po pogovoru ugotovi, da ima pacient temperaturo, se slabo počuti, kašlja in težje diha, ga potem preusmeri na to našo vstopno ambulanto za COVID 19.”

Osebni zdravnik se tudi dogovori z vstopno ambulanto, kdaj točno naj pacient pride na odvzem brisa. “Pacientu se pove, katero uro naj pride in počaka v avtomobilu, tako da ni nobenih križanj s pacienti.”

Na dan odvzamejo povprečno 22 brisov. Na testiranje na Nacionalni inštitut za javno zdravje v Ljubljani jih trenutno (23. 3.) pošiljajo dvakrat dnevno. Doslej je statistično zabeležen le en primer pozitivnega brisa na Bledu, vendar tega niso odvzeli v blejski vstopni ambulanti. “Je pa podatek, da je na Bledu en pozitiven bris, kar pomeni da je to lahko pacient, ki je bil testiran v Ljubljani, v Kranju,..Mi za njega ne vemo, lahko je to samo nekdo, ki ima tukaj prijavljeno številko in tukaj plačuje davke.”

Za lažje in učinkovitejše delo so se povezali z zdravstvenim domom v sosednji občini. Leopold Zonik. “V ZD Radovljica so nam ljubeznivo priskočili na pomoč. To delo v vstopni ambulanti COVID 19 si lepo delimo. Polovico mi, polovico oni. Vse ostalo dežurno delo, vsa ostala administrativna dela pa opravljamo sami.”

Z zaščitno opremo trenutno nimajo težav. “Mi smo se že dovolj zgodaj na to pripravljali. Nekaj zaščitnih sredstev smo imeli že sami. Potem pa, ko je bila ambulanta uradno ustanovljena 17. 3. smo še isti dan šli v Ljubljano in prevzeli opremo.” Vsak dan poročajo Ministrstvu za zdravje o tem, koliko pacientov pregledajo, koliko opreme porabijo. Na podlagi teh podatkov dobijo nova zaščitna sredstva, ki jih potrebujejo za svoje delo. “Ravno danes smo dobili klic, da lahko ponovno prevzamemo opremo.”

Strogo je treba upoštevati karanteno, da se ne družimo v skupinah več kot pet oseb in ostanemo doma, poudarja naš sogovornik. Meni pa: “Tudi podjetja bi morala omejiti proizvodnjo tako, da del ljudi ostane doma. Tudi mi v zdravstvenem domu imamo določen kontingent ljudi, ki jih pustimo doma, kajti vemo, da najhujše še ni prišlo. Zato jih imamo v t.i. rezervi. In mislim, da bi vsa podjetja približno tako morala delovati. Nenazadnje vidimo, da imajo hoteli kompletno rezervo doma.”

Sicer pa je prepričan, da nam gre dobro, saj se prebivalke in prebivalci zelo držijo predpisanih ukrepov, saj je Bled prazen. “Mislim da na Bledu poteka zelo v redu.”

 

Mojca Polajnar Peternelj