Najpomembnejša investicija je severna razbremenilna cesta, ki bo prevozna do julija. Prav tako bo v naslednjih mesecih prevozna cesta prek betinskega klanca.

V ukrepe za povečevanje trajnostne mobilnosti sodi tudi lani uvedena Blejska kartica, ki je bila sprva le kartica za parkiranje, dopolnjena z možnostjo najema koles. Odslej je nanjo mogoče naložiti denar tudi za vstopnino v grajsko kopališče.

V projekt Vprašaj me, tu sem doma / Ask me, I’m local se je vključilo več kot 20 prostovoljcev. Delovali bodo v juliju in avgustu na najbolj obremenjenem območju ob jezeru in na jezerski promenadi od Grand hotela toplice do grajskega kopališča.

Letošnji največji zalogaj za Zavod za kulturo Bled je zaključek vseh obnovitvenih del na Blejskem gradu. Ta so se zavlekla tudi zaradi slabega vremena v mesecu marcu.

Glavni poudarki nove trajnostne strategije blejskega  turizma so zelena, aktivna, zdrava destinacija in avtentična destinacija, cilj pa dvig kakovosti storitev na vseh ravneh.

Podatki o obisku turistov kažejo da bo tudi letošnje leto rekordno. Zato največji izziv ki ga prinaša obisk gostov ostaja ohranitev okolja ter naravne in kulturne dediščine.

Poletje na Bledu letos prinaša spet kulinarične Okuse Bleda, mednarodna glasbena festivala Festival Bled in Okarina festival Bled, najprej pa, v začetku junija Srednjeveške dneve na Blejskem gradu.