Skladbe, ki so jih napisali glasbeni virtuozi preteklih stoletji na v novih izvedbah še vedno navdušujejo. Leta 2013 ustanovljeni Orkester AMADEO deluje pod umetniškim vodstvom pianista in dirigenta Tilna Drakslerja. Glavni namen sestava je poustvarjanje kvalitetne glasbe velikih mojstrov v navezavi na druge umetnostne veje, ki uspejo dvigovati človeškega duha in obenem predstavljajo izjemno iztočnico mladim profesionalnim glasbenikom po udejstvovanju znotraj in izven meja slovenskega kulturnega prostora. 

Na pot dirigiranja je zašel po naključju

Tilen Draksler je na pot dirigiranja stopil povsem po naključju. ”Dirigent je zbolel, zato sem nadomestil vajo. V tej vlogi najdem ogromno izraza, zanima pa me tudi po psihološki plati.” Vedno manj igra na klavir in vedno več izpolnitve najde v dirigiranju.  V cerkvi sv. Martina na Bledu so nastopili že mnogokrat. “Tukaj nam je lepo igrati že zaradi samega ambienta.” So klasično izobraženi glasbeniki, ki igrajo tudi druge glasbene zvrsti, vendar znotraj klasične glasbe najdejo največ. 

Vedno je še kaj za izboljšati

Kot gost se jim je na koncertu pridružil violončelist Izak Hudnik. ”S Tilnom je vedno odlično sodelovati, pa še “zrihtal” mi je koncert na Festivalu Bled.” se pošali in doda, da ne igra prvič z Amadeo orkestrom. Violončelo in klasična glasba mu pomagata pri čustvenem razvoju ”Če raziskujem glasbo, tudi lažje razumem svoje čustvovanje.” Na vprašanje, kaj si misli o tem, da ga razglašajo za glasbenega virtuoza, nam odgovori skromno: ”Jaz nimam mnenja o tem, pravzaprav mislim, da je tehnika moja hiba, ki jo moram še nadgraditi.”

V orkestru igrajo študentje in diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani, Visoke šole za glasbo v Gradcu, Deželnega konservatorija za glasbo iz Celovca, Visoke šole za glasbo v Detmoldu, Akademije za glasbo v Zagrebu, člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenije itd. Kot solisti so z orkestrom že nastopali: Matjaž Robavs (tenor), Liza Šparovec (sopran), Marta Močnik-Pirc (sopran), Urška Rihtaršič (harfa), Franc Avsenek (viola), Igor Krizman (harmonika), Goran Farkaš (etno instrumentarij), Feri Lainšček (pesnik, recitator), Ana Obreza (dramaturginja, recitatorka) in Rok Kravanja (igralec).

Špela Lausegger, foto: Boris Pretnar