Trendi globalizacije kot so naprednejša tehnologija, socialna omrežja, hiter življenjski stil, ter nizko cenovne povezave med najrazličnejšimi destinacijami nam odpirajo vrata v svet. Le en klik ali zgolj sprehod do trgovine nas loči od dobrin, ki jih nudijo podjetja iz krajev daleč od nas. Kljub temu pa ne smemo pozabiti na lokalno okolje in skupnost v kateri živimo.

Razmišljaj globalno, deluj lokalno

Kot pravi slogan ”Razmišljaj globalno, deluj lokalno” je pomembno, da še vedno ohranjamo ljubezen do zemlje na kateri živimo in jo s pomočjo sodobnih rešitev negujemo za prihajajoče generacije. Govorili smo z Jožetom Mulejem, ki kot predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge GOZD Bled in gospodar turistične kmetije Mulej pooseblja pomen tega slogana. V zadrugi se z zaposlenimi trudijo, da omogočajo enake možnosti za vse okoliške kmete.

Zadrugo so morali že večkrat povečati

V Kmetijsko gozdarski zadrugi GOZD Bled se ukvarjajo z odkupom mleka, lesa, kmetijskih pridelkov in klavnih živali ter prodajo goriv in vodenjem trgovine. Prav tako pa v zadrugi lahko koristite učilnico, ter računovodske in knjigovodske storitve. Obstaja že od leta 1898, ko se je predhodnica zadruge rodila kot Kmetijsko društvo v Gorjah. Sto deset let kasneje zadruga uspešno deluje na lokaciji Za žago 1a, ki je uradno začela poslovati kot GOZD Bled leta 1997. Zadrugo so morali v tem času že dvakrat povečati.

Pomembna je finančna varnost in dobrobit za vse udeležene

Kmetijsko gozdarske zadruge že obstoječim kmetom zagotavljajo varnost pri prodaji njihovih izdelkov. Najbolj uspešni so pri prodaji mleka. Prodajajo ga tako domačim kot tujim podjetje. S sistemom zadružniškega delovanja kmetje obdržijo finančno varnost, saj svoje mleko dobijo poplačano v vsakem primeru. Zadruga kmete zaščiti pred tveganimi sodelovanji in plačilno nesposobnostjo s tem, da se ne zanašajo zgolj na prodajo pri enem odjemalcu.

Biti kmet je način življenja

Mulej, ki tudi doma uspešno vodi turistično kmetijo, pravi, da je vsak kmet srečen, ko vidi lepo obdelano zemljo. “Pomembno je, da se ljudje zavedamo kvalitete in vrednosti lokalno pridelane hrane. Biti kmet je način življenja, ki zahteva delavnost in požrtvovalnost. To so vrednote in znanja, ki se predajajo iz roda v rod. Brez vložka prednikov danes mladi kmetje težko pridobijo sredstva za vzpostavitev uspešne kmetije.”

Vse je del procesa

Lokalno kmetijstvo ima tako kot druge dejavnosti v našem kraju tudi manj prijetne strani, ki pa omogočajo, da imamo na voljo lokalno in kvalitetno pridelano hrano. ”Včasih ob kmetijskih površinah pač smrdi. Tudi, če kupujemo hrano iz tujine, mora tudi tam, kjer jo pridelujejo, včasih malo zasmrdeti. To je zgolj del tega.” Vse je del procesa pridelave zdravih lokalnih pridelkov.

Brez kmetijstva v lokalnem okolju tudi turistom ne moremo omogočiti doživetja avtentične lokalne kulinarike. Najbolj pomembno pa je, da kot nedavno nagrajena trajnostna destinacija ozavestimo zdrav način pridelovanja hrane in obdelovanja zemlje, podpremo lokalne pridelovalce, in s tem lokalnim prebivalcem ter obiskovalcem Bleda omogočimo najvišji možni standard lokalne kakovosti.

Špela Lausegger