Canto Antico je italijanska skupina, ki združuje starodavno glasbo z modernimi, urbanimi melodijami. Prihajajo z juga Italije, skupaj pa že dvajset let ustvarjajo glasbo v Milanu, ki velja za italijansko prestolnico ne le mode temveč tudi glasbe in na splošno vsega povezanega s kulturo in umetnostjo.

Veže jih ljubezen do tradicionalne glasbe in plesa, ki ju skupaj z modernimi elementi vključujejo v svoje nastope. Za nastop na 29. Festivalu Okarina so pripravili poseben koncert, kjer so združili glasbo, ples in vizualno umetnost. Pravijo, da je njihova glasba kot morje, kjer jim valovi dopuščajo dinamiko, da eksperimentirajo in neomejeno raziskujejo. Seveda pa se pri tem opirajo na tradicionalno glasbo z juga Italije. Za to, da na odru odlično funkcionirajo je potrebno veliko vaje, veliko pa je tudi improvizacije priznavajo: »Smo kot družina. Skupaj ne ustvarjamo le glasbe. Skupaj počnemo še mnogo več in zato se poznamo že tako dobro, da lahko z obrazne mimike ali kretenj posameznika razberemo, kaj bo njegov naslednji korak na odru«.

Njihov italijanski temperament, ljubezen do glasbe in medsebojna povezanost ustvarjajo energijo, ki jo je nemogoče prezreti. Na koncertu so po pričakovanjih navdušili in poskrbeli za še en čudovit glasbeni večer.

Rebeka Krašovec, foto: Jon Razinger