Neuqua Valley Choir je pevski zbor, ki prihaja iz Napervilla v zahodnem predmestju Chicaga. V sklopu njihove turneje ob Jadranskem morju so 11. junija nastopili tudi na Blejskem gradu. 

Na turnejo vsake tri leta

Neuqua Valley Choir prihajajo iz predmestja Chicaga, iz mesta Naperville Illinois. Dirigenta zbora, Ryan Rimington in Anne Kasprzak sta nam zaupala, da z njimi potuje kar dvainšestdeset učencev, ter petnajst staršev in sodelavcev v zboru. Nastop, ki so ga izvedli na Blejskem gradu je del turneje po severnem Jadranu. Na takšne turneje se pripravljajo več let, izvedejo pa jih na vsake tri leta. Turnejo so začeli na Hrvaškem, v Sloveniji pot z Bleda nadaljujejo v Ljubljano, kjer bodo nastopili na eni izmed ljubljanskih gimnazij. Svojo turnejo bodo zaključili z nastopom v domu starejših občanov v Benetkah. 

Zapeli so tudi dve slovenski ljudski pesmi

V zboru nastopajo učenci od devetega do dvanajstega razreda. Srednja šola, ki jo obiskujejo v Napervillu, šteje štiri tisoč učencev, kar tisoč se jih ukvarja z glasbo. V zboru pojejo večglasno, na blejskem gradu pa so nam se predstavili s tradicionalno, ljudsko in evangelijsko glasbo. Zapeli so nam ameriške pesmi kot so Amazin grace, The impossible dream, Ride the charriot ter njihovo najljubšo pesem, This land is your land. Ryan je poudaril, da za vsak nastop preučijo tudi nekaj skladb iz države, kjer bodo nastopili. Za nastop v Sloveniji so se naučili slovenski ljudski pesmi Igraj kolce in Pa se sliš. 

Bled jih je osupnil

Učenci, ki so v pevskem zboru so nam zaupali, da so počaščeni, da lahko nastopajo v kraju kot je Bled. Osupnila jih je pokrajina, saj so na Blejskem gradu prvič peli obdani z gorami. Prihajajo namreč iz povsem drugačne, nižinske pokrajine. Prav tako so navdušeni nad zgodovino naših krajev. 

Učenci pravijo, da je glasba nekaj, kar lahko vzameš kamorkoli na svetu., nekaj kar ti nihče ne more vzeti. Je univerzalni jezik, ki povezuje in uči o svetu in občutkih, ki jih drugače ne bi mogli izkusiti.

Špela Lausegger