Odlično znanje tujih jezikov in veselje do dela z ljudmi so Nika Rakovca pripeljali do dela turističnega vodnika. S turizmom se je srečal že zgodaj.

Po končani osnovni šoli je najprej kot natakarski vajenec delal v blejskem hotelu Jelovica. Danes vodi razne prireditve, že štiri leta pa opravlja tudi delo lokalnega turističnega vodnika. Turiste v nemškem in angleškem jeziku rad popelje po gorenjskih krajih in jim razkaže lepote Žirovnice, Jesenic, Kranjske Gore, Radovljice, Bohinja in seveda Bleda.

Ljubezen do Bled

Pred več kot trideset leti se je preselil na Bled. Že takrat ga je imel rad, a kot sam pravi je sedaj, ko opravlja delo turističnega vodnika kraj vzljubil še na povsem drugačen način. »Lepote Bleda sem cenil in poznal že prej. A skozi ta poklic in skozi oči gostov, ki jih vodim okrog, sem na kraj začel gledati drugače. Prav zato jim ga želim predstaviti«.

Brezplačno vodenje po Bledu – Free tour Bled

Pred štirimi leti je po končanem dvomesečnem izobraževanju za turističnega vodnika na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled začel s projektom brezplačnega vodenja po Bledu – Free tour Bled. Vodenju se lahko pridruži kdorkoli, turist ali domačin, ki želi izvedeti kaj zanimivega.

Pred novimi izzivi

Poleg predstavitve poklica turističnega vodnika smo se pred začetkom nove turistične sezone z njim pogovarjali tudi o izzivih, s katerimi se kot turistični vodnik sooča na Bledu, o destinacijah katere rad pokaže turistom in kje po njegovem mnenju še obstajajo možnosti za izboljšave vedno bolj priljubljene turistične destinacije.

Rebeka Krašovec