Noč čarovnic na Blejskem gradu je že tradicionalen dogodek, ki vsako leto privabi vedno več ljudi. Na lep a hladen zadnji oktobrski dan so ga zagodle čarovnice. Najbolj zlobna med njimi je začarala grad in povzročila pravo zmešnjavo. Povsod po gradu straši in duhovi se skrivajo za vsakim vogalom.

Dve dobri čarovnici skušata rešiti nastalo situacijo. A ker sami nimata dovolj moči, sta na pomoč poklicali pogumne otroke. Ti so na začetku vstopa na grad dobili zemljevide in se podali na pot polno presenečenj. Pot jih je vodila do petih postojank; Huda lukna, Smrdokamra, Baukasta luknja, Požrta grofija in Krvohram. Na zadnji postojanki so morali pojesti posebne piškote s čudežno sredico in popiti kozarec sveže krvi. Po okrepčilu pa so vso zbrano moč in dobljene žige na poslednji postaji izročili čarovnicama.

Med raziskovanjem gradu so naleteli na strašna volkodlaka, zombije in duhove, ki so tavali znotraj obzidja gradu. V dopoldanskem času so čarovnicama pomagali mlajši otroci in njihovi starši. Proti večeru, ko se je že temnilo in je vse skupaj postajalo še bolj strašljivo, časa za reševanje gradu pa ni bilo več veliko, so na pomoč priskočili še tisti malo starejši in pogumnejši.  Na koncu so s skupnimi močmi zbrali dovolj energije in odčarali dan. Stanje na Blejskem gradu pa se je, vsaj do naslednje najstrašnejše noči, povrnilo spet nazaj v normalno.

Noč čarovnic izvira iz staro keltskega sveta in je poganski praznik, katerega korenine segajo daleč v preteklost. Stari Kelti so 1. novembra praznovali novo leto in ta dan je pomenil konec letine in lepega vremena in začetek ostre zime. Verjeli so, da naj bi se 31. oktobra duhovi vrnili  na zemljo in povzročili kar nekaj težav. V noči med starim in novim letom so bile meje med živimi in mrtvimi zabrisane. Ob tem prazniku so zakurili kresove, se oblekli v kostume narejene iz živalskih kož in v zameno za milost duhov žrtvovali del pridelka in živine.

K nam je praznik noč čarovnic oziroma  Halloween prišel z Zahoda in sodeč po obisku in nasmejanih obrazih vseh obiskovalcev Blejskega gradu, postaja vedno bolj priljubljen. (foto: B. Pretnar)