Na pobudo blejskega združenja čolnarjev, v katerem so zbrani blejski pletnarji, je Občina Bled kupila električni čistilec jezera. Gre za napravo švicarske družbe Grove boats SA, ki je prva tovrstna naprava v Sloveniji in sploh v tem delu Evrope.

Napravo je kupila Občina Bled, in sicer iz pristojbin, ki jih pobere od uporabnikov jezera. Na jezerski gladini čez leto pristanejo tako naravni, kot so listje in cvetni prah kot odpadki, ki so posledica človeške neosveščenosti.

Jaka Bassanese, Infrastruktura Bled: “Na Bledu smo pred dobrim tednom kupili električno plovilo, ki je namenjeno za čiščenje jezera, čiščenje odpadnega listja, plastičnih flašk, vrečk, ki končajo v jezeru po nepotrebnem. Upravljanje z njim je zelo preprosto, tudi sama naprava je zelo preprosta. To je prva taka manjša naprava, ki je bila razvita v Švici. Vse predhodne naprave so veliko večje, težje za upravljati, dražje tako, da smo na Bledu kupili nek prototip kot prvi v Sloveniji oz. v tem delu Evrope. Prvi testi so zelo zadovoljivi.”

Čistilec, baterije zdržijo dve uri, bo lahko sektorsko čistil površino jezera, na napravo pa se lahko vgradijo mreže z različno gostim pletenjem in grablje. Napravo se upravlja daljinsko, stacionirana pa bo v Grajskem kopališču na Bledu, z njo bo upravljala Infrastruktura Bled. Kot poudarjajo na destinaciji je nakup novega električnega čistilca jezera še korak v nizu trajnostnih rešitev v občini.