Bled je s septembrom dobil nov kolesarski sistem, ki povezuje vse občane občine Bled, turiste in druge obiskovalce. Na štirih postajah je na voljo 24 koles, od tega osem električnih. Brezplačna izposoja je mogoča 24 ur na teden za prebivalce Bleda in imetnike Blejske kartice, za ostale pa je zaenkrat plačljiva. Največ zanimanja so pokazali domačini, na Turizmu pa pojasnjujejo, da je sistem trenutno še v preizkusni fazi.

Težko pričakovan sistem

Sistem vreden 70 tisoč evrov je bil predviden bolj za turiste, saj jim omogoča enostavno izposojo, brez zapletov in časovne neomejenosti, vendar bodo najprej preizkusili, kako se obnese na domačih prebivalcih. »Za nas vse je to nekaj povsem novega, predvsem v tehničnem smislu, da vidimo, ali vse deluje, kot je treba. Tovrstni sistemi so že uveljavljeni med drugim v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, zato je bil skrajni čas, da ga vpeljemo tudi med blejske prebivalce,« pojasnjuje Matjaž Berčon, pomočnik župana za infrastrukturni in strateški razvoj.

Okoli 40 rednih uporabnikov

»Za zdaj imamo okoli 40 rednih uporabnikov, ki si kolesa najraje izposodijo v Infocentru, nato pa jih pustijo v Zasipu ali Ribnem,« nam je povedala Anja Šmit iz Turizma Bled. Postaje se nahajajo v Infocenteru Triglavska roža Bled, pri Campingu Bled, Domu krajanov Zasip in pri Zadružnem domu Ribno. »Najbolj so v uporabi električna kolesa, zato že razmišljamo, da bi v ponudbo dodali še kakšnega«.

Preprosta izposoja

Kolesarski sistem Bled Green Ways je namenjen uporabnikom, ki so starejši od 14 let. Ob registraciji uporabniki prejmejo uporabniško ime in geslo oziroma Blejsko kartico in PIN kodo, ki pa nista prenosljivi. »Za zunanje uporabnike cena znaša 25 evrov, za to pa se lahko teden dni vozijo 25 ur.«

»V prihodnosti pričakujemo povezovalni kolesarski sistem Zgornje Gorenjske«

Prebivalci Bleda, turisti, obiskovalci so nad samim sistemom navdušeni, bolj jih skrbijo le kolesarske poti, ki jih, v primerjavi s sosednjimi občinami, na tem območju ni tako veliko. Berčon odgovarja: »Tudi pri nas najdete kar nekaj poti, ki so primerne tako za sprehajalce kot tudi za kolesarje, vsekakor pa v prihodnje nameravamo delati na tem področju. V roku leta, dveh bomo dodali še nekaj postaj in koles, v daljni prihodnosti pa se bomo povezali tudi s sosednjimi mesti in, vsaj tako upamo, vzpostavili res konkreten kolesarski sistem, ki bo povezoval poti Zgornje Gorenjske.«

Pia Kokelj