Pisateljica Nina Kosmač in novinar Marko Miklavec sta skupaj zasnovala nov projekt, v katerem bosta tedensko obiskovala rojstne kraje slovenskih klasikov in zapise o njih delila na spletnem portalu si21.com pod rubriko Nina in Marko.

Nina Kosmač pri Ljudski univerzi v Radovljici vodi bralni krožek. Udeležencem vsako soboto predstavlja kronološki opis svetovne književnosti. Veliko let je živela v tujini, zato se je ob vrnitvi v Slovenijo želela posvetiti slovenskim klasikom, ponovno obiskati njihove rojstne hiše in na kratko obuditi spomin na njihova dela in življenja. Od tod se je porodil načrt, da bi z novinarjem Markom Miklavcem vsak teden obiskala rojstni kraj enega izmed slovenskih pisateljev in si porazdelila delo: on bi pisal majhne potopise o poti, naravi in krajih, kjer so slovenski velikani ustvarjali, ali se rodili, ona pa o njihovi življenjski poti in delu.

Tedenski potopisi bodo od naslednjega tedna naprej izhajali na spletnem portalu si21.com pod rubriko Nina in Marko. V nedeljo bosta kot prvo obiskala rojstno hišo Nininega dedka Cirila Kosmača na Slapu ob Idrijci. Po obisku njegovega groba bosta obiskala domačijo, kjer ju bo pričakal Ninin stric Bogdan.

Tako Marko kot Nina se že veselita teh zanimivih literarnih poti obujanja spominov na pisatelje in pesnike, ki so v slovenskem narodu zapustili neizbrisno sled.