Javni zavod Triglavski narodni park nadaljuje z aktivnostmi za šole, ki so povezane v Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe, v katero je vključenih 38 osnovnih in podružničnih šol oziroma 7.000 učencev. Osrednje tematike skupnega sodelovanja so ohranjanje biodiverzitete, trajnostni razvoj in skrb za naše izjemno območje Julijskih Alp.

V šolskem letu 2019/2020 je vsaka šola članica Skupnosti šol prejela visoko gredo, ki je pripravljena za sajenje, info točko v obliki interaktivnega zemljevida, dostop do Triglavske zakladnice – nove spletne platforme z učnimi vsebinami, vsi učenci Skupnosti pa bodo prejeli novo številko otroškega časopisa.

Nove pridobitve so predstavil in jih Osnovni šoli Franceta Bevka Tolmin predali 6. novembra, Osnovni šoli Gorje pa 7. novembra 2019. Nove pridobitve bodo kot so sporočili iz JZ TNP učencem omogočile interaktivno, izkustveno in praktično pridobivanje znanja o naravovarstvu in Triglavskem narodnem parku. 

Dogodka sta bila hkrati tudi praznovanje 1. rojstnega dne Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. 56 otrok iz 4. in 5. razreda OŠ Gorje je na dogodku skupaj s sodelavci in direktorjem Triglavskega narodnega parka Janezom Rakarjem, ravnateljico OŠ Gorje go. Mojco Brejc,  županom Občine Gorje Petrom Torkarjem, predsednico Nacionalnega odbora UNESCO MAB dr. Rosano Cerkvenik in generalno sekretarko nacionalne komisije za UNESCO  Marjutko Hafner spoznavalo nove pridobitve Skupnosti: dobrobiti lokalno pridelane hrane, o čemer se bodo lahko praktično podučili tudi ob novi visoki gredi, spoznali so bogastvo življenja v tleh (kar 25 % celotne zemeljske biotske pestrosti se skriva tam!), v spletni platformi Triglavska zakladnica so rešili kviz in prelistali novo številko časopisa Triglavskega narodnega parka za mlade. 

foto: Arhiv JZ TNP