Glavna tema Blejskega vodnega festivala je voda. Naravna dobrina katere vrednosti se še premalo zavedamo. Glavni namen dvodnevnega mednarodnega dogodka je ozaveščanje širše javnosti o perečih problemih voda, iskanje rešitev in seznanjanje z inovacijami na tem področju.

Voda kot turistična znamenitost

Mladi z Bleda so se pred leti združili z namenom predstaviti nove dimenzije vode. Postati želijo vodilna platforma na področju vodnih inovacij v Evropi, je povedal organizator in član ekipe Blejskega vodnega festivala Marko Gajič. Letos so se povezali z desetimi gostinci z vse Slovenije in skupaj spletli zgodbo o pitni vodi kot turistični znamenitosti. V vsaki izmed restavracij bodo gostom vodo ponudili v steklenici, na kateri bo pisalo kakšno vodo pijejo in od kod ta prihaja. Vsako izmed različnih voda so obiskovalci na festivalu lahko poizkusili in na koncu odločili katera slovenska voda je najboljša.

Projekt Blejskega vodnega festivala opažen tudi v Indiji

Projekt članov Blejskega vodnega festivala so opazili tudi v Indiji, ki je glede vodnih virov precej bolj omejena kot Slovenija. S predstavnikom indijske organizacije so podpisali pogodbo o sodelovanju a področju vode in inovacij. Mednarodni dogodek je privabil številne tuje strokovnjake, predstavnike organizacij, aktiviste in predstavnike s področja gospodarstva in politike. Pester program je širši javnosti ponudil nov vpogled na vodo. Z okroglimi mizami, dokumentarni filmi in pogovori z vsemi sodelujočimi so želeli poudariti vrednost vode kot nujne naravne dobrine.

Pijte vodo iz pipe

Slovenija spada med 15% svetovnih držav, ki živijo v vodnem izobilju. Da bo tako tudi ostalo, moramo z vodo ravnati trajnostno in odgovorno. Na Bledu obiskovalce spodbujajo naj pijejo vodo iz vodovoda, zato so na več lokacijah namestili vodnjake, kjer si lahko natočijo odlično Gorenjsko vodo.