Občina Bled 10. aprila praznuje svoj praznik. Na ta dan je pred natanko 1013 leti cesar Henrik II. Bled z ozemljem med obema Savama podaril briksenškemu škofu Albuinu. Dogodek je velika prelomnica v blejski zgodovini, saj je bil Bled prvič pisno omenjen v zgodovinskih virih. Kot vsako leto so ob tej priložnosti pripravili občinsko proslavo, na kateri so društvom in posameznikom podelili občinska priznanja.

Županova priznanja

Nagrade podeljujeta tako občina kot tudi župan blejske občine Janez Fajfar. Letos je priznanji namenil Otroški šoli slikanja iz Vrbe na Koroškem ter indijskemu veleposlaniku v Sloveniji njegovi ekscelenci Sarvajitiju Chakravarti. Slednji je namreč pripomogel k prepoznavnosti Indije ter jo poskušal približati slovenskemu narodu na kulturnem in na gospodarskem območju. Otroška šola slikanja iz pobratene občine Vrbe na Koroškem pa je v sodelovanju z medgeneracijskim centrom na Bled prinesla uspešen projekt, ki je otroke navdušil za slikanje.
Občinska priznanja

Občina pa je svoja priznanja namenila različnim društvom, ki so pripomogli k prepoznavnosti Bleda. Letos so nagrade prejeli Čebelarsko društvo Bled-Gorje, Osnovna šola profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled, Oktet Lip Bled in Prostovoljno gasilsko društvo Selo pri Bledu. Posebno priznanje pa je prejela zlata maturantka Gimnazije Bežigrad Pera Piber.
Projekt LAKtive tourism

V sklopu praznika pa so predstavili tudi nov projekt LAKtive tourism, kateremu se je pred kratkim pridružila tudi Občina Bled. Gre za projekt, ki združuje objezerske občine in spodbuja, da jih starejši obiščejo tudi izven visoke turistične sezone. Na ta način želijo okrepiti delo majhnih in srednje velikih podjetij in pomagati pri promociji turizma.