Cepič najstarejše vinske trte na svetu je na Blejskem gradu lansko leto rekordno obrodil, da pa bo letina tudi letos bogata je trto potrebno pravilno pripraviti. V ta namen so 14. marca na Blejskem gradu opravili rez grajske vinske trte.

Manj je več

Trta, ki na gradu uspeva že od leta 2011, leži na 599 metrih nadmorske višine, temu primerno pa je potrebno zanjo tudi skrbeti. Manj je več. Anekdota pravi, da so se žene vinarjev nekega dne razjezile na svoje može, zato so vinske trte bolj obrezale kot po navadi. Pomembno je, da ob rezu trte ni pozebe, prav tako pa trte ne smemo obrezovati, ko ta že razvija cvet, nam je zaupal Andrej Merzel. 

Tudi na Gorenjskem trta obrodi

Skrbnik najstarejše vinske trte na svetu, ki se nahaja na mariborskem Lentu, Stane Kocutar pravi, da jih je ob predaji cepiča blejskemu županu oktobra 2011 skrbelo, da bo trta na Gorenjskem obrodila bolj malo, če sploh kaj. Po sedmih letih in pol vidi, da je bila skrb odveč. Alojz Jenuš Slavek, čuvaj stare vinske trte in glavni berač pravi, da je trta na gradu njegov otrok. Prav on in Stane Kocutar sta jo prinesla na Gorenjsko in jo tukaj tudi posadila. 

Mladovita na voljo zgolj kot darilo

Veselo razpoloženje pa je dopolnila tudi kapljica žlahtnega vina Mladovita iz Dornberka. Vinska klet Dornberg iz Primorske ima na gradu tudi svojo vinsko klet, v zgodbo o sodelovanju z Bledom pa so vpleteni že od časov Gašperja Lambergarja.

Cepiče obrezane trte so nato podarili obiskovalcem, in tako bo ta z malo uspeha potomka najstarejše vinske trte rasla naprej tudi drugje.

Špela Lausegger