V zadnjih tednih je bil na območju Pokljuke in Mežakle opažen rjavi medved. V narodnem parku se bolj ali manj stalno zadržuje od pet do deset rjavih medvedov, nekateri na območju prebivajo stalno, drugi pa ga obiščejo občasno oziroma ga zgolj prečkajo. Glede na to, da rjavi medved dnevno lahko prehodi tudi do nekaj deset kilometrov, prebivalce in obiskovalce Triglavskega narodnega parka opozarjajo o povečani možnosti za srečanje z rjavim medvedom so danes sporočili iz JZ TNP.

Obiskovalcem priporočajo, da se predhodno seznanijo z življenjskimi navadami rjavega medveda in prilagodijo svoje obnašanje možni prisotnosti in srečanju z živaljo. Sleherni uporabnik prostora Triglavskega narodnega parka tudi sam z odgovornim ravnanjem zmanjšuje možnosti neposrednega stika s konfliktno živaljo. Obiskovalci naj se poslužujejo označenih poti, v okolici domov naj ne bo dostopnih organskih virov hrane za medvede, kot so smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti, saj ti navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom. Obiskovalce s psi pozivajo, naj zunaj naselij dosledno spoštujejo predpisano prepoved puščanja psov s povodca

Informacije o rjavem medvedu, o načinih njegovega obnašanja ter o primernih odzivih človeka ob srečanju z medvedom lahko najdete v gradivih na spletnih straneh v publikaciji z naslovom Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

V letošnjem letu se je na območju Triglavskega narodnega parka pojavil tudi volk

JZ TNP: “Obiskovalce obveščamo, da se volk človeka boji in se mu izogiba. V Sloveniji ni nobenega zabeleženega primera, da bi volk kadarkoli napadel človeka, tudi v širšem evropskem prostoru se to dogaja le izjemoma kot posledica bolezni (npr. stekline). Prvi izsledki analiz genetskih vzorcev, ki so jih naravovarstveni nadzorniki letošnjo zimo zbrali na območju Triglavskega narodnega parka, so potrdili prisotnost petih volkov in sicer štirih samcev in ene samice.”

Strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani bodo v prihodnjih mesecih pripravili tudi podrobnejše analize v zvezi z ugotavljanjem izvora živali, pojavljanjem v preteklih letih in rekonstrukcijo rodovnika so še sporočili iz JZ TNP. Več informacij o volkovih v publikaciji Volk v Sloveniji.