V Zavodu za kulturo Bled so v petek, 1. decembra odprli razstavo z naslovom Zanke neskončnosti, umetniška vozlišča Eve Petrič na Blejskem gradu. Razstava je na ogled na štirih različnih vozliščih, grajskih točkah: v Galeriji Stolp, pred Viteško dvorano, pod lapidarijem na zgornji terasi in v grajski kapeli.

V petkovem večeru smo umetnico skozi pogovor z umetnostno zgodovinarko Andrejo Rakovec lahko tudi pobliže spoznali. Po dogodku smo Evo Petrič povabili tudi pred naš mikrofon.

“Nocojšnji dogodek mi je pokazal res zveste spremljevalce, ker nam vreme pač ni bilo naklonjeno. Kljub temu je bilo kar veliko ljudi, kar pomeni, da jih umetnost zanima, čeprav ni vedno nabolj razumljiva. Nocojšnji dogodek mi bo zato ostal za vedno v spominu.” Čeprav razstavljena dela niso nova, saj so bila razstavljena že marsikje po svetu, pa Eva Petrič pravi, da je z umetniško kritiškega zornega kota izjemno zadovoljna s tem, kako so se zlila z grajskim prostorom. “Dela dobijo neko povsem novo življenje in človek bi rekel, da gre za neko novo delo. Tu se pokaže ta močni vpliv tega gradu in te okolice, kar je včasih tudi težko za umetnike. Proti temu se ne moreš boriti, lahko le skušaš ustvariti nek dialog. Upam, da mi je ta dialog uspelo vzpostaviti. Jaz osebno sem zadovoljna, več bodo pa povedali obiskovalci.”

Umetnostna zgodovinarka Andreja Rakovec delo Eve Petrič spremlja že dalj časa. “Eva Petrič je multimedijska umetnica. Njena primarna umetniška zvrst je fotografija. Z njo je začela svojo umetniško pot, bila zanjo tudi večkrat nagrajena, sicer pa je ta medij potem kombinirala tudi z drugimi zvrstmi. Recimo videom, performensom, instalacijami,…Še posebej pa je doma in po svetu znana po svojih instalacijah iz čipk, s katerimi sestavlja monumentalne mreže in jih seveda potem tudi kombinira bodisi z zvočnimi kulisami, ki jih pripravlja sama, bodisi z vonjem tako,da njena dela delujejo kot multiseznorična celota.”

Lea Ferjan, direktorica Zavoda za kulturo Bled, delo Eve Petrič spremlja že vrsto let. “Eva Petrič točno ve, kaj in na kakšen način želi izraziti s svojimi deli. Zelo jo občudujem, ker si mi zdi, da si upa na drugačen in morda bolj drzen način nastopiti in stopiti pred ljudi. Na grad smo jo povabili, da jo bolje spoznajo tako domačini kot ostali, ki še ne poznajo njenega dela. “

Kljub slabemu vremenu so se na odprtju v Viteški dvorani na Blejskem gradu zbrali številni gostje, zvesti spremljevalci Evinega dela.

Razstava Zanke neskončnosti, umetniška vozlišča Eve Petrič na Blejskem gradu bo na ogled do 4. februarja 2024 vsak dan v odpiralnem času gradu. 

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Mirko Kunšič