Nekdaj so konji imeli veliko večji pomen za preživetje posameznika kot danes. Ljudje so jih uporabljali kot prevozno sredstvo, pomoč pri obdelavi zemlje, in kot zveste spremljevalce na poti v boj. Današnja vloga konja je nekdanji le malo podobna, saj je konj v večji meri ostal naš prijatelj.

Vsako leto te čuteče in nadvse zmogljive živali 26. decembra na Kupljeniku doživijo žegnanje za njihovo zdravje in dobrobit. Običaj žegnanja konj je nastal že v 18. stoletju, danes pa ga ohranja Prostovoljno gasilsko društvo Kupljenik. Konje žegnajo pred cerkvijo sv. Štefana, ki je zavetnik konj. Po legendi naj bi sv. Štefan s križem ukrotil divjega konja, s čimer je, po pisani besedi Nika Kureta, v očeh ljudstva postal njihov zavetnik.

Tradicija še vedno privablja veliko okoliških lastnikov konj ter mnoge obiskovalce iz bližnje in daljne okolice. Konje so žegnali tudi po drugih slovenskih krajih. Tradicionalni dogodek pa vedno spremlja maša, obenem posvečena tudi državnemu prazniku ob dnevu samostojnosti.