Tudi oktober je na Bledu obarvan z glasbo, plesom in igro. Temu še pred nekaj leti ni bilo tako, zato so se v Kulturno umetniškem društvu Bled odločili to spremeniti. Letos so organizirali že šesti folklorno-narodno zabavni večer Oktober je fest’ na Bled.

KUD Bled ljudje velikokrat zamenjajo za Folklorno društvo Bled. A gre za dve društvi, kjer prvo deluje že 72 let in sodi med najstarejša folklorna društva pri nas. Šteje 25 članov, starih od 19 do 50 let. Delujejo v treh sekcijah; Folklorna skupina Bled, Pevci izpod Osojnice, ki pojejo ljudske pesmi in godci ljudskih viž Šmentana muha. Ta letošnji prireditvi so se predstavili s folklornim muzikalom Ta zgublen desc. Na odru Festivalne dvorane Bled pa niso bili sami. Pridružila sta se jim še narodno – zabavna ansambla Tik –Tak in Štumperger, zaplesala pa je tudi Folklorna skupina KD Sveta Ana iz Slovenskih goric.

Bistvo folklore je ohranjanje tradicije in kulturne dediščine ter seveda prenašanje le te na mlajše generacije. Poleg tega je tukaj še druženje, razne prireditve in potovanja, ki se jih lahko udeležite kot član društva. KUD Bled vabijo vse zainteresirane, da jih vsako soboto obiščejo na vajah v Osnovni šoli Gorje in se jim pridružijo.

Rebeka Krašovec