Osmi februar je čas, ko počastimo obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Letos smo kulturni praznik prav tako obeležili pred Prešernovim spomenikom ob Zdraviliškem parku. V kulturnem programu so nastopili otroci Osnovne šole Bled s Prešernovimi recitali in Veteranski pevski zbor. Slavnostni govornik je bil dr. Dušan Keber, zdravnik, znanstvenik, publicist in zagovornik socialne države.

Pohod spomina in prijateljstva

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Območno združenje slovenskih častnikov Radovljica vsako leto v spomin Janeza Svetine organizirajo tradicionalni pohod spomina in prijateljstva. Letos je bil to 18. pohod. Pohodniki, ki prihajajo iz cele Slovenije, pohod pričnejo v Radovljici. Na Bledu se udeležijo kulturne proslave ob Prešernovem spomeniku, nato pa se odpravijo v Vrbo. Pohod je vodil predsednik OZ ZSČ Marjan Bohinc: »Pohod organiziramo, ker smo ponosni, da imamo svojo državo«.

Prešernov spomenik na Bledu

V parku ob cesti k čolnarni in Grajskemu kopališču pod župnijsko cerkvijo stoji spomenik dr. Francetu Prešernu, ki ga je leta 1883 postavil Ljubljanski literarno-zabavni klub. To je prvi spomenik, s katerim je slovenski narod počastil svojega največjega pesnika. France Prešeren se je namreč leta 1800 rodil v Vrbi, nedaleč stran od Bleda. Napisal je veliko število izjemnih pesmi, med drugim je tudi avtor slovenske himne, Zdravljice. V eni od svojih pesnitev je Prešeren o Bledu zapisal naslednji verz: »Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja.«

Urška Tišler