Letos mineva 27. let od sprejetja konvencije o otrokovih pravicah, ki v svet pošiljajo pomembno sporočilo o pravicah otrok in njihovemu varovanju. V sklopu Svetovnega dneva otroka se je na Blejskem gradu odvijal dogodek Otroci na gradu.

Druga sezona Otroci na gradu

V tokratni izvedbi so se Glasbenem centru DoReMi in Zavodu za kulturo pridružile tudi druge organizacije, katerih namen je kreiranje boljšega sveta za mlade in otroke. Na programu je bilo možno uživati na nastopih otrok glasbenega centra DoReMi, plesnih nastopih otrok iz Plesne šole Miki, za dodatno popestritev pa so poskrbeli Medgeneracijski center Bled, Blejski mladinski center, Društvo Žarek in No.1. fitnes. Hana Premrl iz Medgeneracijskega centra Bled pravi: »Se mi zdi da je potrebno obeležiti otroke, vsi delamo za otroke in je fajn de se malo povežemo, se mi zdi če se povezujemo, da smo vsi močnejši«.

Glasbeno-plesno popoldne, ki je letos potekalo drugo leto je bilo razširjeno z ustvarjalnimi delavnicami, poslikavo obrazov in obiskom hudomušnega dvornega norčka.

Skrb za prihodnost na Svetovni dan otroka

Svetovni dan otroka je eden izmed mnogih dni, ko se je potrebno spomniti na otroke, več takih dni zagotavlja boljšo prihodnost otrok. »Vsak dan s katerim se daje poudarek na otroke ima vpliv, če je pa še en poseben dan je pa še bolje« pravi Barbara Omrzel iz Društva Žarek, ki je preventivna organizacija.

Spodbujanje vključevanja

Organizacije, ki skrbijo za dobro otrok spodbujajo mlade in mlade po srcu, da se tudi sami s svojimi aktivnostmi in idejami pridružijo tovrstnim dogodkom. Organizacije vam ponudijo vso pomoč pri izvedbi idej, ki služijo k boljšemu življenju otrok in mladine. »Mlade vabimo, da se pridružijo s kašnimi dobrimi idejami, smo jim vedno v pomoč, tako, da dobrodošli« pravi Jasmina Đorđevič iz Blejskega mladinskega centra.

Svetovni dan otroka je dan, ko je otrokom potrebno pomagati, da spoznajo in razumejo svoje pravice. Hkrati se je potrebno zavedati, da otroci najbolje vedo kako je biti otrok in kaj je tisto, kar jim prinese toplino v življenje. Kot so nam zaupali – ples, petje, topla beseda ali objem so le nekatere izmed mnogih.