Panta Rei je belgijski pihalni orkester, ki bo naslednje leto praznoval svojo petindvajseto obletnico delovanja. V sklopu turneje po Sloveniji so se ustavili tudi na odru blejskega Festivala Okarina. Tradicionalni  glasbi so vdahnili svojo mladost in modernost. Igrajo klasično glasbo, a se pri tem ne omejujejo.

Že nekaj let zapored organizirajo koncertne turneje, kjer se jim poleg stalnih članov orkestra Panta Rei, pridružijo tudi glasbeni prijatelji. Tako se zasedba vseskozi spreminja. Skupna potovanja so postala tradicija in s seboj radi pripeljejo tudi svoje družinske člane.

Preden je enainpetdeset članska zasedba stopila na oder Festivalne dvorane Bled, smo se pogovarjali z njihovim dirigentom. Jo Schelkens nam je zaupal, da je njihov cilj, da igrajo kakovostno in novo glasbo in da se pri tem ne omejujejo: »Igramo glasbo različnih žanrov. Naš repertoar je širok, posebej za Festival Okarina smo dodali kar nekaj elementov jazz glasbe«.

Na vprašanje, zakaj je njihov orkester drugačen od ostalih, pa tako dirigent kot tudi člani zasedbe odgovarjajo, da jih poleg neverjetne ljubezni do glasbe in potovanj, na odru veže še magična energija, ki jo je z besedami težko opisati.

Rebeka Krašovec, foto: Jon Razinger